1. Anasayfa
  2. Bilim Haberleri

SpaceX ‘in Tarihi İlk Mürettebat Görevi Bugün Nasıl İzlenir

SpaceX ‘in Tarihi İlk Mürettebat Görevi Bugün Nasıl İzlenir
0

Geçtiğimiz günlerde SpaceX, Uluslararası Uzay İstasyonu’na yanaşmak üzere Crew Dragon kapsülünü fırlatacaktı. Ve bu noktada şirket için eski bir şapka gibi görünse de, bu sefer farklıydı. Neredeyse on yıl içinde ilk kez, astronotlar ABD’den yörüngeye gidecekti. Ayrıca YouTube’da, SpaceX sitesinde veya NASA’nın web sitesi üzerinden canlı olarak izlenebilecekti.

SpaceX Tarihi Fırlatma Ertelendi

05/27/20 tarihinde plananlanan SpaceX hava durumu nedeniyle lansmanı ertelemek zorunda kaldı. Bu karar, kalkıştan yaklaşık 16 dakika önce gerçekleşti. SpaceX 30 Mayıs Cumartesi günü Türkiye saati ile 22:22’de yeni bir lansman daha deneyecek.

2011 yılında NASA uzaya astronot fırlatmayı bıraktı. Fikir gelecekte bu görevleri özel şirketlere devretmekti. Bu noktadan beri, tüm astronotlar ve NASA’nın uluslararası ortakları Rus Soyuz kapsüllerinde uzaya uçtu.

SpaceX, yörüngeye roket fırlatmanın ve sonra yeniden kullanım için parçalarını yakalamanın inanılmaz görevini üstlenmiş gibi görünse de, bugüne kadar insanları uzaya fırlatmadı. Şirket altı yıldır bu hedef üzerinde çalışıyor ve yol boyunca aksilikler yaşadı.

SpaceX'in Tarihi İlk Mürettebat Görevi Bugün Nasıl İzlenir

Geçen yıl bir Crew Dragon kapsülü bir zemin testi sırasında patladı ve şirket daha önce roket arızaları gördü. SpaceX’i ayıran bir şey, daha güvenli araçlara yol açan “hediyeler” demeyi seçerek başarısızlıkları ne kadar genel olarak gösterdiği.

SpaceX’in Falcon 9 roketi, bugün saat 16.00’da Florida’nın Cape Canaveral kentindeki NASA’nın Kennedy Uzay Merkezi’ndeki fırlatma sitesinden kalkacak. İki astronot, Bob Behnken ve Doug Hurley kapsüle binecek ve sonra yakıt ikmali başlayacak. Her şey yolunda giderse ve hava tutarsa, kalkış saat bugün (30/05/2020) Türkiye saati ile 22:22’te gerçekleşecek.

Yörüngeye girdikten sonra Falcon 9 roketi, Uluslararası Uzay İstasyonu’na 19 saatlik bir yolculuğa başlayacak olan Crew Dragon kapsülünü serbest bırakacak. Yol boyunca, ekip nihayet istasyona yanaşmadan önce manuel uçuşta testler yapacak.

Hava durumu her zaman yörüngeye bir roket gönderme ile bir yapışma noktasıdır ve eğer dışarıda kalmazsa SpaceX fırlatmayı temizleyebilir ve yeniden planlayabilir. Lansmanı bu akşam canlı olarak YouTube’da, SpaceX sitesinde ve NASA’nın web sitesinde izleyebilirsiniz. Ayrıca Türk Youtuber Barış Özcan, Dlive üzerinden yapacağı canlı yayında yorumlarını katarak SpaceX fırlatmasını yayınlayacak.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Teknoloji, Bilim ve Sosyal Medya üzerine yaptığım araştırmalar ve edindiğim bilgiler üzerine bu konular hakkında yazılar yazmaktayım.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir