1. Anasayfa
  2. Haber

Bilim Adamları Mars ‘ta Yaşamın Güçlü Kanıtlarını Öne Sürüyor

Bilim Adamları Mars ‘ta Yaşamın Güçlü Kanıtlarını Öne Sürüyor
0

Mars ‘tan yıllardır uzaylılar bekliyorduk, ama ya evrim evrimi ele geçirme şansı elde etmeden önce kırmızı gezegende hayat kaybolduysa?

Bir çift araştırmacı yakın zamanda Mars’tan “tiyofenler” adı verilen ve potansiyel olarak organik olabilecek kimyasal bileşikler içeren 3.5 milyar yıllık toprak örneklerinin bir analizini yayınladı. Eğer öyleyse, bakterilerin bir zamanlar gezegende yaşadığı büyük olasılıkla olurdu.


Bilim Adamlarının Araştırmaları

Karasal tiyofenler, Earthbound biyologları tarafından hayatın yaşam belirtileri olarak kabul edilir. Mars topraklarında bu muhtemelen organik bileşiklerin varlığı, yaşamın bir zamanlar Dünya’dan başka bir yerde var olabileceğine dair en güçlü kanıtı temsil eder.

Ancak kendimizi aşmadan önce, araştırmayı yapan ikilinin bile şüpheci bir yaklaşımı olduğunu belirtmek gerekir. Mars tiyofenlerinin varlığı için önde gelen bir teori aslında gezegenin yüzeyindeki meteor etkileri, bu da onları abiyotik, yani organik olmayan anlamına geliyor.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]NASA araştırması, uzaylı hayatının önceden düşünülenden çok daha az olası olduğunu gösteriyor.[/box]

Bir basın açıklaması Washington State Üniversitesi’nden

Meteor etkileri olası bir abiyotik açıklama sağlar. Tiyofenler, termokimyasal sülfat indirgeme yoluyla da oluşturulabilir, bu işlem bir dizi bileşiğin 248 Fahrenhayt (120 Santigrat derece) veya daha fazla ısıtılmasını içerir.

Bununla birlikte, basın bülteni devam ederken, eski bakterilerin tiyofenleri ürettiği biraz daha az olası ancak yine de olası bir senaryo var:

Biyolojik senaryoda, Mars’ın daha sıcak ve daha ıslak olduğu üç milyar yıldan fazla bir süre önce var olmuş olabilecek bakteriler, tiofenlerle sonuçlanan bir sülfat indirgeme işlemini kolaylaştırabilirdi. Ayrıca tiyofenlerin kendilerinin bakteriler tarafından parçalandığı başka yollar da vardır.

Ne yazık ki, Mars gezgini bir astrobiyolog değil. Sonunda tiyofenlerin kökenini belirlemek için Mars topraklarında insan botları alabilir. Bu arada, takım daha fazla araştırma yapmak ve belki de gezginin kendisinden daha spesifik test verileri almak istiyor.

Araştırmacılar henüz uzaylı yaşam arayışının tamamlandığını ilan etmiyorlar. Mars topraklarında tiyofenlerin varlığı heyecan verici olsa da, bilim adamlarının aradığı kesin doğrulama değildir. Mars’ta yaşamın bakteriyel veya başka türlü var olup olmadığını kesin olarak söyleyebilmemiz için şuan erken olabilir.

Diyelim ki tiofenlerin organik olduğu ortaya çıkıyor, o zaman ne? Üç milyon yıl önce Dünya’da dolaşan en az dört farklı hominid türü vardı. Eğer Mars’ta o zaman yaşayan bakteriler olsaydı, evrimin daha karmaşık yaşam formlarına yol açması mantıklı olurdu.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir