1. Anasayfa
  2. Mobil & PC

5G Nedir? Ne Kadar Hızlıdır?

5G Nedir? Ne Kadar Hızlıdır?
14

5G nedir?

5G ağları, daha önce hiç olmadığı kadar akıllı telefonlarda ve diğer cihazlarda daha hızlı hızlar ve daha güvenilir bağlantılar sunan yeni nesil mobil internet bağlantısıdır.En yeni ağ teknolojisini ve araştırmaları birleştiren 5G, mevcut bağlantılardan daha hızlı olan çok sayıda bağlantı sunan ve ortalama 1 GBPS indirme hızında olması bekleniyor.Ağlar, İnternet teknolojisinde büyük bir artışa yardımcı olacak, büyük miktarda veri taşımak için gereken altyapıyı sağlayarak daha akıllı ve daha bağlantılı bir dünyaya olanak tanıyacak.

5G Nedir?
Gelişmekte olan 5G ağlarının 2020 yılına kadar dünya genelinde lansmanı beklenmektedir, mevcut 3G ve 4G teknolojisiyle birlikte, nerede olursanız olun çevrimiçi kalan daha hızlı bağlantılar sağlamak için çalışmalar devam etmektedir.
5G ağları bizim için ne anlama geliyor?
  •      Daha hızlı indirme ve yükleme hızları,
  •         Çevrimiçi içeriğin sorunsuz akışı,
  •         Yüksek kaliteli ses ve görüntülü
    aramalar,
  •         Daha güvenilir mobil bağlantılar,
  •         Kendinden tahrikli arabalar ve akıllı
    şehirler de dahil olmak üzere gelişmiş teknolojilerin genişletilmesi.

5G ne kadar hızlı olacak?

Yeni teknoloji hala geliştirilme aşamasında olduğu için 5G’nin 4G’den ne kadar daha hızlı olacağı hala tam olarak bilinmemektedir. Ama söylentilere göre, ağlar mevcut indirme ve yükleme hızlarına kayda değer bir yükseltmesağlamalıdır. GSMA, yaklaşık 1GB / sn’lik minimum indirme hızları önermektedir. Çoğu tahmin, 5G ağlarının ortalama hızının 10 GB / sn’ye ulaşacağını ve hatta bazılarının aktarım oranlarının 800 GB / sn’ye ulaşabileceğini düşünüyor.

Bu, kullanıcıların saniyeler içinde tam uzunlukta HD kalitesinde bir filmi indirebileceği ve yazılım güncellemelerinin indirme işlemini yüklemeden çok daha hızlı bir şekilde tamamlanacağı anlamına gelir.

Telefonumda 5G ağından yararlanabilecek miyim?

4G ağları standart olduğunda piyasaya sürülen mevcut akıllı telefonlar, tabletler veya diğer cihazlar, 5G’ye  ağlanamayabilir veya bunu yapmak için ek ücrete tabi olabilir.Ancak, ilk kullanıma yönelik 2020 tarihli son tarihi takiben, yakında 5G bağlantısıyla gelen cihazları varsayılan olarak görmeliyiz. Yine de endişelenmeyin. 5G, mevcut 4G ve 3G ağlarından büyük bir adım atsa da, yeni teknoloji, en azından başlangıç ​​olarak değil, önceki modelinin yerini alacak. Bunun yerine, 5G’nin, yeni 5G kapsama alanı kapsamına girmeyen alanlarda yedek olarak çalışan eski ağlarla kullanıcıların bağlantılarını asla kaybetmediğinden emin olmak için mevcut ağlarla bağlantı kurması gerekir.“4.5G” olarak adlandırılan ağlar (LTE-A olarak da bilinir) şu andaki boşluğu dolduracak şekilde ayarlandı, şu an Türkiye’de dahil olmak üzere Güney Kore gibi belirli ülkeler 4.5G’den faydalanabiliyor. Mevcut 4G ağlarından daha hızlı bağlantılar sunuyor.

Ancak başlatıldıktan sonra, 5G’nin uygulanması daha yavaş bir süreç olabilir. Önceki nesilden 4G ağların kademeli olarak ele geçirilmesi gibi, mevcut ağ altyapısının yeni teknolojiyle başa çıkmak için yükseltilmesi veya hatta
değiştirilmesi gerekebilir ve evler ve işletmeler de yeni hizmetlerin yüklenmesini gerektirebilir. Yani daha açık bir dille, kullanabilmek için telefonlarımızı ve diğer araçlarımızı yenilemeye gitmemiz gerekebilir.

5G ağlarının mevcut ağlardan nasıl geçeceğini henüz bilmiyoruz, ancak yine de, 4G’nin kullanıma sunulması gibi, 5G ağına hemen bağlanmanız mümkün olmayabilir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Teknoloji, Bilim ve Sosyal Medya üzerine yaptığım araştırmalar ve edindiğim bilgiler üzerine bu konular hakkında yazılar yazmaktayım.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (14)

Popüler Yorumlar
  1. Evet ücret konusu biraz düşündürücü ama benim kendi gorüşümce belli bir zaman geçtikten sonra operatörler ücretsiz olarak servis edecektir.

  2. Teşekkür ederiz. Daha nice gelişmelerle devam edeceğiz.

Yapılan Yorumlar
  1. 5G nin ücretli olması düşündürücü
    Güzel bir yazı olmuş teşekkür ediyorum

  2. Bu teknolojik gelimeler çok güzel insanlık gün güne daha güzele doğru gidiyor bence.

  3. 5G hakkında bilgi edinmemiz açısından faydalı bir yazı olmuş, tebrikler…

  4. Güzel bir yazı olmuş, zaman zaman internette yavaşlık sıkıntısı çekiyorum yoksa 5 g geldiği için miymişş:)

  5. Daha 4,5 gnin hızını anlayamadık ki 5 g yi anlayalım

  6. Teknolojiye çok meraklı bir insan olarak yazılarınızı büyük bir zevkle okuyorum yine hakkını vermişsiniz elinize sağlık.

  7. Seneye telefon alırken 5G desteğine de bakmak gerekecek o zaman…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir