1. Anasayfa
  2. Uncategorized

Facebook, Yine Başka Bir Gizlilik Skandalıyla Karşımızda

Facebook, Yine Başka Bir Gizlilik Skandalıyla Karşımızda
6

2019’a girmemize günler kala, Facebook, New York Times’ın kapsamlı bir araştırmasını takiben bir başka gizlilik ve güvenlik skandalıyla suçlandı.

Yayına göre, Facebook’un kurumsal ortaklarıyla kullanıcı verilerini, iletişim listelerinden özel iletilerinize kadar her şey dahil, reklam amaçlı paylaşımda bulunduğu belirtildi. Skandal daha önce düşünülenden çok daha büyük.

Facebook Yine Veri Sızdırdı

Özel mesajlara erişim sağlayan şirketler olarak NYT Netflix, Spotify ve Kanada Kraliyet Bankası olarak adlandırılırken, Amazon, Sony ve Microsoft gibi diğer şirketlere de Facebook kullanıcılarının bilgileri sızdırıldı.

Netflix, Spotify ve Kanada Kraliyet Bankası, Facebook’a ne kadar özel verilere eriştiklerini bilmediklerini iddia ediyorlar. Netflix ayrıca şöyle demişti: “Yıllar geçtikçe Netflix’i daha sosyal hale getirmek için çeşitli yollar denedik.”

“Bunun bir örneği 2014 yılında üyelerin TV şovlarını ve filmlerini Messenger veya Netflix aracılığıyla Facebook arkadaşlarına tavsiye etmelerini sağlayan bir özellikti. Bu fazla popüler olmamıştı. Bu yüzden 2015 yılında bu özelliği kapattık. Hiçbir zaman kişinin Facebook’taki özel mesajlarına erişemedik.”

Olayın iç yüzü, NYT’nin Facebook’tan iç belgeleri almasının yanı sıra eski çalışanlarla görüşmesi sonrasında ortaya çıktı.

Facebook için kötü bir yıl

Teknoloji devi Apple‘ın, Facebook ile NYT raporuna göre özel bir düzenlemesi de vardı: “Facebook, Facebook kullanıcılarının cihazlarının veri istediğini gösteren tüm göstergelere gizlenmesini sağladı.”

“Apple aygıtları, tüm paylaşımları devre dışı bırakmak için hesap ayarlarını değiştiren kişilerin kayıt numaraları ve takvim girişlerine de erişebiliyordu.”

Bu son rapor, Cambridge’deTrump’ın 2016 seçim kampanyasının 50 milyondan fazla kullanıcının kişisel verilerini toplamasına yardımcı olan danışmanlık şirketini ortaya çıkaran Cambridge Analytica skandalı dahil olmak üzere, bu yıl sosyal medya deviyle ilgili bir gizlilik skandalının ortaya çıkmasının ardından geldi.

Bunun yanı sıra, bu yılın başlarında 30 milyon Facebook kullanıcısının güvenliğini tehlikeye atan büyük bir veri ihlali , sosyal ağdaki kamu güveninin 2018’e kıyasla sabit bir düşüş kaydetmesine neden oldu.

Bu son skandalın kullanıcı sayılarını anlamlı bir şekilde etkileyip etkilemeyeceği anlaşılıyor ancak bir şeyden emin olabiliriz ki oda Facebook’un uzun zamandır kişisel verilerimizle çok oynuyor olmasıdır.

Yetti artık! Facebook kullanmak istemiyorum derseniz iyiliğiniz için Facebook hesabınızı silebilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Teknoloji, Bilim ve Sosyal Medya üzerine yaptığım araştırmalar ve edindiğim bilgiler üzerine bu konular hakkında yazılar yazmaktayım.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (6)

Popüler Yorumlar
  1. Rica ederim. Ben henüz bırakmış değilim. Kişisel olarak kullandığım söylenemez, blogum ve yayınlarım için kullanıyorum. Değerli yorumunuz için ben teşekkür ederim.

  2. Güvendiğimiz dağlara karlar yağdı:)) facebook u uzun zaman önce kullanmayı bırakmış biri olarak doğru karar verdiğimi fark ettim, teşekkürler bilgilendirme için elinize sağlık:)

Yapılan Yorumlar
  1. Facebook güvenlik konusunda gerçekten sıkıntılı

  2. internette hiç bir şey güvenli olamaz bence…

  3. Güvendiğimiz dağlara karlar yağdı:)) facebook u uzun zaman önce kullanmayı bırakmış biri olarak doğru karar verdiğimi fark ettim, teşekkürler bilgilendirme için elinize sağlık:)

    • Rica ederim. Ben henüz bırakmış değilim. Kişisel olarak kullandığım söylenemez, blogum ve yayınlarım için kullanıyorum. Değerli yorumunuz için ben teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir