Artık herkes daha profesyonel fotoğraf çekmek istiyor. Yeni nesli telefonların neredeyse hepsi buna olanak sağlıyor. Fotoğrafların profesyonel görünüme sahip olmasını sağlayan bokeh modunun etkisi yok sayılamayacak kadar çok. Ama önemli olan bu modu doğru kullanıp fotoğraflara yansıtmak. Bokeh Modu sayesinde konumuza derinlik vermenin inceliklerini yazının devamında anlattım okumaya devam edin.
Bokeh Modu |
Mesafeni Koru
Çoğu arka plan bulanıklaştırma modu, çekim yapılan konum ile konu arasında yaklaşık 1,5 metrelik bir mesafe önerir. Bir kısmı çok yakın çalışır, çünkü arkadaki iki kamera arasındaki fark kısmen çok büyük olur.Bazı telefonlar çekim yaptığınız nesne çok yakınsa bokeh modunu devreye sokmayı reddeder. Bu yüzden en iyisi, telefonunuzun kamerasını aktif olarak tanımak ve çekiminiz için en uygun mesafelerin nasıl çalıştığını test etmektir.
2014 yılında akıllı telefonlar üzerinde popüler hale gelen Bokeh modları önemli ölçüde iyileşti. Ancak, karmaşık hatlar modern akıllı telefonlardaki daha iyi sensörleri bile geride bırakacak türden. Kaçınmayı denemek istediğiniz karmaşık desen türleri, arka planın küçük kısımlarını ön plan ile karıştıranlardır. Kıvrımlı veya dağınık saçlar, açılı sakal çekimleri ve bunun gibi diğer karmaşık dokular, odakta ve bulanık kısımlarda temiz bir görünüm oluşturmayı çok zorlaştırır.
Şeffaf, saydam ve yansıtıcı nesneler de bokeh sorunlarına neden olabilir. Kameranın dışına bakan yüzleriyle gözlük takan biri klasik bir örnektir.Geniş sensörlü ve geniş diyaframlı lens ile çekilen gözlük camından görülen görüntü de bulanıklaşacaktır. Telefon bokeh modları, bu öğelere herhangi bir bulanıklık ekleme eğiliminde değildir.
Bokeh Modu |
Bir çok bokeh telefon modu, f / stop değerleriyle ölçülen farklı kamera lens diyaframlarını simüle etmenizi sağlar. Konvansiyonel bir kamerada diyaframı değiştirdiğinizde, f / stop oranının azalmasıyla ışığa izin veren ‘delik’ daha büyük olur.Huawei’nin arka plan bulanıklaştırma modları, f / 0.95’ten, çok fazla bulanıklık için, f / 16’ya, ek bir bulanıklık ekleyen bir ayar yapmanıza imkan verir. Samsung’un telefonlarından bazıları, deliğin boyutunu değiştiren fiziksel bir irisle değişken diyaframlara sahip.
Sanal diyaframı çekerken veya telefon galerisindeki görüntüye bakarken değiştirebilirsin.
Odaklanmanız Gerek
Çekim sonrası özelleştirilebilir diyafram da genellikle çekimden sonra odak noktanızı yeniden seçebileceğiniz anlamına gelir.
Bir telefon çekimden sonra görüntüyü tekrar karıştırdığında, ilgili derinlik haritasına sahip bir görüntüye çok akıllı bir yazılım filtresi uygular. Ama merkezinde düz bir fotoğraf vardır.
Bu, özellikle çekiminiz nispeten yakınsa, aslında çekim yaparken netleme noktanızın seçilmesi konusunda dikkatli olmanız gerektiği anlamına gelir. Modlar ek görüntüleri kullanabilir, ancak genellikle telefonun odak aralığından alınan bir diziyi birleştirmez.
Arka plan, kamera lensinin doğal alan derinliğinden dolayı hafif bulanık bir etkiye sahipse, aniden keskin çekmeden sonra iğneleyebilirsiniz. Tam olarak bunu yapan bir fotoğrafçılık alanı var. Lytro kameralarında görülen ışık alan fotoğrafçılığı deniyor.
Doğru Işık Kaynaklarını Arayın
Bokeh modlarını sadece basit bulanıklık filtreleri olarak düşünmek kolaydır, ancak bulanıklık sürecine daha çok, hangi bölümlerin bulanıklaşacağını bulmaktan çok daha fazlası vardır. En iyi bokeh modları, geniş diyafram optik lens bulanıklığının belirli etkilerinden bazılarını da taklit eder.
Bokeh Modu |
Bir Bokeh Modunuz Yoksa, Olabildiğince Yakınlaşın
Şimdiye kadar, yerleşik bokeh modları olan telefonlar hakkında konuştuk. Ama telefonunuzun bokeh modu yoksa ne yapabilirsiniz?
Kameranın gerçek lensinin doğal alan derinliğini kullanarak bir ölçüde arka plan bulanıklığı elde edebilirsiniz. Çok küçük bir objektife ve küçük bir sensöre sahip olan bir telefonla uğraşırken, konuya çok yaklaştığınızda sadece bu doğal bokeh dikkatinizi çekecek.
Makro tarzı doğa çekimleri için harika, ancak portreler için pek de fazla bir şey değil. Birinin yüzüne sığacak kadar geriye dönün ve lensin kendi bulanıklığını fark edemeyeceksiniz.
Bu yeterince iyi değil mi? Ayrıca, efektleri filtreler ile sahte hale getirmeyi deneyebilirsiniz. Google’ın Snapseed uygulaması, bulanıklığı olan nesneleri kabaca anahatlarla çizmeyi deneyen dairesel ve doğrusal bulanıklık filtrelerine sahiptir. Bu, bokeh bulanıklığından çok daha az rafine bir yaklaşım, ancak cesur ya da artistik görünüşlü görüntüler yaratabilir.
Çok güzel çalışmalarınız var. Başarılarınızın devamını dilerim.Benim blogumu da zaman zaman ziyaret etmek ve yorum yapmak suretiyle desteklerseniz sevinirim. İyi çalışmalar dilerim.
Iphone kullanıyorum fotoğraf çekiminden çok memnunum ama bu anlattıkların ile daha güzel resimler çekebilirim