1. Anasayfa
  2. Nasıl Yapılır?

Linux’ta exFAT Sürücüsü Nasıl Kurulur ve Kullanılır

Linux’ta exFAT Sürücüsü Nasıl Kurulur ve Kullanılır
1

exFAT sürücüsü dosya sistemi, flash sürücüler ve SD kartlar için idealdir. FAT32 gibidir, ancak 4 GB dosya boyutu sınırı yoktur. ExFAT sürücülerini Linux’ta tam okuma-yazma desteğiyle kullanabilirsiniz, ancak önce birkaç paket yüklemeniz gerekir.

Gerekli yazılımı yüklemeden exFAT biçimli bir sürücüyü bağlamayı deneyin; sık sık “Bilinmeyen dosya sistemi türü: ‘exfat'” yazan “Çalıştırılamıyor”  gibi bir hata mesajını görürsünüz.

exFAT Desteği Nasıl Kurulur

Bu işlemi Ubuntu 14.04’te gerçekleştirdik, ancak Ubuntu’nun diğer sürümlerinde ve diğer Linux dağıtımlarında benzer olacaktır.

İlk olarak, uygulamalar menünüzden bir Terminal penceresi açın. Ubuntu ve benzeri Linux dağıtımlarında, uygun paketleri kurmak için aşağıdaki komutu yazın ve Enter’a basın. Siz de şifrenizi girmeniz gerekecek.

Linux'ta exFAT Sürücüsü Nasıl Kurulur ve Kullanılır

Diğer Linux dağıtımlarında, uygun yazılım yükleme komutunu kullanın veya grafik kullanıcı arabirimini açın ve “exfat-fuse” ve “exfat-utils” paketlerini arayın. Biraz farklı bir şey olarak adlandırılabilirler. “exfat”ı arayın ve Linux dağıtımınızın paket havuzlarında mevcutlarsa onları bulmalısınız.

exFAT Sürücüleri Otomatik Olarak Nasıl Kurulur

Uygun yazılımı yükledikten sonra, bilgisayarınıza bir exFAT sürücüsü bağlayabilirsiniz ve otomatik olarak kurulacaktır. Zaten bağlıysa, sürücüyü çıkarın ve tekrar takın.

Modern Linux masaüstü ortamları, çıkarılabilir aygıtları bağladığınızda dosya sistemlerini otomatik olarak bağlayacak kadar akıllıdır ve exFAT sürücülerini kurmak için gerekli yazılımı yükledikten sonra otomatik olarak çalışırlar. Bunları bir daha terminal açmadan normal şekilde kullanabilirsiniz ve tam okuma-yazma desteğine sahip olursunuz.

exFAT Sürücüleri Terminalden Nasıl Kurulur

Bu, modern masaüstü ortamlarında “sadece çalışmalıdır”, bu nedenle aşağıdaki komutlar gerekli olmamalıdır. Ancak, dosya sistemlerini sizin için otomatik olarak bağlamayan bir Linux dağıtımı veya masaüstü ortamı kullanıyorsanız veya yalnızca terminali kullanıyorsanız, dosya sistemini eski moda bir şekilde bağlamanız gerekebilir.

Bu, mount komutuna bir dosya sistemini exFAT olarak bağlamasını söylemek için “-t exfat” anahtarını kullanarak diğer herhangi bir bölümü monte ettiğiniz gibi yapılabilir.

Bunu yapmak için önce exFAT dosya sistemi için “bağlama noktası” olacak bir dizin oluşturun. Aşağıdaki komut, /media/exfat konumunda bir dizin oluşturur:

Linux'ta exFAT Sürücüsü Nasıl Kurulur ve Kullanılır

Ardından, cihaza monte etmek için aşağıdaki komutu çalıştırın. Aşağıdaki örnekte, aygıt /dev/sdc1 konumunda bulunuyor. Bu, üçüncü cihazdaki (c) ilk bölümdür. Bilgisayarda tek bir sürücünüz varsa ve ona bir USB sürücü bağladıysanız, bunun yerine exFAT dosya sisteminin /dev/sdb1 olma olasılığı yüksektir.

Artık belirttiğiniz bağlama noktasından sürücünün içeriğine erişebilirsiniz. Yukarıdaki örnekte, bu /media/exfat. İşiniz bittiğinde bölümün bağlantısını kesmek için, daha önce belirttiğiniz uygun aygıtı belirterek aşağıdaki komutu çalıştırmanız yeterlidir. Ardından, isterseniz depolama aygıtını bilgisayarınızdan kaldırabilirsiniz.

exfat-utils paketi ayrıca bir “mkfs.exfat” komutu içerir. İsterseniz, bölümleri Linux’tan exFAT dosya sistemiyle biçimlendirmek için bu komutu kullanabilirsiniz. Ayrıca bunları Windows, Mac veya exFAT’i destekleyen diğer cihazlardan exFAT ile biçimlendirebilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 1
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 1
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Teknoloji, Bilim ve Sosyal Medya üzerine yaptığım araştırmalar ve edindiğim bilgiler üzerine bu konular hakkında yazılar yazmaktayım.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir