1. Anasayfa
  2. Teknoloji

FAT32, exFAT ve NTFS Arasındaki Fark Nedir?

FAT32, exFAT ve NTFS Arasındaki Fark Nedir?
0

NTFS, FAT32 ve exFAT. Windows’taki biçim diyaloğu farkı açıklamıyor, bu yüzden açıklayacağız.

Bir dosya sistemi, bir sürücüyü düzenlemenin yolunu sağlar. Verilerin sürücüde nasıl depolandığını ve dosyalara ne tür bilgilerin eklenebileceğini (dosya adları, izinler ve diğer öznitelikler) belirtir. Windows üç farklı dosya sistemini destekler. NTFS en modern dosya sistemidir. Windows, sistem sürücüsü için ve varsayılan olarak çoğu çıkarılamayan sürücü için NTFS kullanır.

FAT32, NTFS kadar verimli olmayan ve büyük bir özellik kümesini desteklemeyen, ancak diğer işletim sistemleriyle daha fazla uyumluluk sunan daha eski bir dosya sistemidir. exFAT, FAT32’nin modern bir alternatifidir ve onu NTFS’den daha fazla cihaz ve işletim sistemi destekler, ancak FAT32 kadar yaygın değildir.

NT Dosya Sistemi (NTFS)

NTFS, Windows’un varsayılan olarak kullanmayı sevdiği modern dosya sistemidir. Windows’u kurduğunuzda, sürücünüzü NTFS dosya sistemiyle biçimlendirir. NTFS, teorik olarak çok büyük olan dosya ve bölüm boyutu sınırlarına sahiptir ve bunlarla karşılaşmazsınız. NTFS, ilk olarak Windows NT ile piyasaya sürülmesine rağmen, Windows’un tüketici sürümlerinde Windows XP ile ortaya çıktı.

FAT32, NTFS ve exFAT’ta bulunmayan modern özelliklerle doludur. NTFS, güvenlik için dosya izinlerini, bilgisayarınız çökerse hataları hızla kurtarmaya yardımcı olabilecek bir değişiklik günlüğü, yedeklemeler için gölge kopyalar, şifreleme, disk kota sınırları, sabit bağlantılar ve diğer çeşitli özellikleri destekler. Bunların çoğu, bir işletim sistemi sürücüsü için, özellikle de dosya izinleri için çok önemlidir.

Windows sistem bölümünüz NTFS olmalıdır. Windows’un yanında ikincil bir sürücünüz varsa ve ona programlar yüklemeyi planlıyorsanız, muhtemelen devam etmeli ve onu da NTFS yapmalısınız. Ayrıca, uyumluluğun gerçekten sorun olmadığı herhangi bir sürücünüz varsa (çünkü bunları yalnızca Windows sistemlerinde kullanacağınızı biliyorsunuz), devam edin ve NTFS’yi seçin.

FAT32, exFAT ve NTFS Arasındaki Fark Nedir?

Avantajlarına rağmen, NTFS’nin eksik olduğu yer uyumluluktur. Windows’un tüm yeni sürümleriyle (tamamen Windows XP’ye kadar) çalışır, ancak diğer işletim sistemleriyle sınırlı uyumluluğu vardır. Varsayılan olarak, Mac’ler yalnızca NTFS sürücülerini okuyabilir, onlara yazamaz. Bazı Linux dağıtımları NTFS yazma desteğini etkinleştirebilir, ancak bazıları salt okunur olabilir. Sony’nin PlayStation konsollarının hiçbiri NTFS’yi desteklemez. Microsoft’un kendi Xbox 360’ı bile NTFS sürücülerini okuyamıyor, ancak yeni Xbox Series X, S ve One okuyabiliyor. Diğer cihazların NTFS’yi destekleme olasılığı daha da düşüktür.

Uyumluluk: Tüm Windows sürümleriyle çalışır, ancak varsayılan olarak Mac ile salt okunurdur ve bazı Linux dağıtımlarında varsayılan olarak salt okunur olabilir. Microsoft’un Xbox One’ı hariç diğer cihazlar muhtemelen NTFS’yi desteklemeyecektir.

Sınırlar: Gerçekçi dosya boyutu veya bölüm boyutu sınırı yoktur.

İdeal Kullanım: Windows sistem sürücünüz ve yalnızca Windows ile kullanılacak diğer dahili sürücüler için kullanın.

Dosya Ayırma Tablosu (File Allocation Table – FAT32)

FAT32, Windows’ta kullanılabilen üç dosya sisteminin en eskisidir. MS-DOS ve Windows 3’te kullanılan eski FAT16 dosya sisteminin yerini almak için Windows 95’te tamamen tanıtıldı.

FAT32 dosya sisteminin yaşının avantajları ve dezavantajları vardır. En büyük avantajı, çok eski olduğu için FAT32’nin fiili standart olmasıdır. Satın aldığınız flash sürücüler, yalnızca modern bilgisayarlarda değil, oyun konsolları ve USB bağlantı noktası olan diğer cihazlarda da maksimum uyumluluk için genellikle FAT32 ile biçimlendirilmiş olarak gelir.

Bununla birlikte, sınırlamalar o yaşla birlikte gelir. FAT32 sürücüsündeki tek tek dosyaların boyutu 4 GB’ın üzerinde olamaz; bu maksimum sayıdır. Bir FAT32 bölümü de 8 TB’den az olmalıdır; bu, süper yüksek kapasiteli sürücüler kullanmıyorsanız kuşkusuz daha az bir sınırlamadır.

FAT32, USB flash sürücüler ve diğer harici ortamlar için uygun olsa da, özellikle bunları Windows PC’ler dışında herhangi bir şeyde kullanacağınızı biliyorsanız, dahili bir sürücü için FAT32 kullanmak istemeyeceksiniz. Daha modern NTFS dosya sisteminde yerleşik olan izinlerden ve diğer güvenlik özelliklerinden yoksundur. Ayrıca, Windows’un modern sürümleri artık FAT32 ile biçimlendirilmiş bir sürücüye yüklenemez; NTFS ile biçimlendirilmiş sürücülere kurulmaları gerekir.

Uyumluluk: Windows, Mac, Linux, oyun konsollarının tüm sürümleriyle ve USB bağlantı noktası olan hemen hemen her şeyle çalışır.

Sınırlar: 4 GB maksimum dosya boyutu, 8 TB maksimum bölüm boyutu.

İdeal Kullanım: 4 GB veya daha büyük boyutta dosyanız olmadığını varsayarak, en geniş cihaz yelpazesiyle maksimum uyumluluğa ihtiyaç duyduğunuz çıkarılabilir sürücülerde kullanın.

Genişletilmiş Dosya Ayırma Tablosu (exFAT)

exFAT dosya sistemi 2006’da tanıtıldı ve Windows XP ve Windows Vista güncellemeleriyle Windows’un eski sürümlerine eklendi. exFAT,  flash sürücüler için optimize edilmiştir; FAT32 gibi hafif bir dosya sistemi olacak şekilde tasarlanmıştır. Ancak NTFS’nin ek özellikleri ve ek yükü olmadan ve FAT32’nin sınırlamaları olmadan.

NTFS gibi, exFAT’in dosya ve bölüm boyutlarında çok büyük sınırları vardır. FAT32’nin izin verdiği 4 GB’den çok daha büyük dosyaları saklamanıza olanak tanır.

FAT32, exFAT ve NTFS Arasındaki Fark Nedir?

exFAT, FAT32’nin uyumluluğuyla tam olarak eşleşmese de, NTFS’den daha geniş çapta uyumludur. macOS, NTFS için salt okunur desteği içerirken, Mac’ler exFAT için tam okuma-yazma desteği sunar. exFAT sürücülerine, uygun yazılım yüklenerek Linux’ta erişilebilir. Cihazlar biraz karışık bir çanta olabilir. PlayStation5 ve PlayStation 4, exFAT’i destekler; PlayStation 3’te yok. Xbox Series X, S ve One bunu destekler, ancak Xbox 360 desteklemez.

Uyumluluk: Tüm Windows sürümleriyle ve macOS’in modern sürümleriyle çalışır, ancak Linux’ta ek yazılım gerektirir. NTFS’yi destekleyenden daha fazla cihaz exFAT’i destekler, ancak bazıları özellikle daha eski olanlar yalnızca FAT32’yi destekleyebilir.

Sınırlar: Gerçekçi dosya boyutu veya bölüm boyutu sınırı yoktur.

İdeal Kullanım: FAT32’nin sunduğundan daha büyük dosya boyutuna ve bölüm sınırlarına ihtiyacınız olduğunda ve NTFS’nin sunduğundan daha fazla uyumluluğa ihtiyacınız olduğunda kullanın. Sürücüyü kullanmak istediğiniz her cihazın exFAT’i desteklediğini varsayarsak, cihazınızı FAT32 yerine exFAT ile formatlamalısınız.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Teknoloji, Bilim ve Sosyal Medya üzerine yaptığım araştırmalar ve edindiğim bilgiler üzerine bu konular hakkında yazılar yazmaktayım.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir