1. Anasayfa
  2. Haber

Google Gizli Mod Gizlilik İhlaliyle Sarsıldı

Google Gizli Mod Gizlilik İhlaliyle Sarsıldı
0

Google, gizli mod da çalışan web tarayıcıları üzerinden kullanıcı verilerinin toplanmasıyla ilgili 5 milyar dolarlık bir sınıf davasıyla vuruldu.

Birçok kullanıcı özel veya “Gizli” modu meraklı gözlerden bir sığınak olarak görüyordu. Ancak Google, tarayıcı ayarlarından bağımsız olarak kullanıcı verilerini toplamakla suçlandı.

Resmi şikayete göre şirket, reklamcılık çabalarını desteklemek için firmanın daha iyi profil kullanıcılarına izin veren bilgileri toplamak için Google Analytics, Google Reklam Yöneticisi ve bazı web sitesi eklentilerini kullanıyor.

Google Gizli Mod Davası

Kaliforniya’da bir federal mahkemeyle açılan sınıf davası en az 5 milyar dolar zarar (veya etkilenen kullanıcı başına 5.000 dolar) talep ediyor. Google’ın veri toplama uygulamalarının federal telefon dinleme yasalarını ve Kaliforniya gizlilik kurallarını ihlal ettiğine inanıyor.

Resmi şikayet, “Google, hemen hemen her Amerikalıdan bir bilgisayar veya telefonla gizli ve yetkisiz veri toplama işlemlerine devam edemez.”

Google Gizli Mod

Gizli mod, kullanıcının internet geçmişi günlüğe kaydedilmediğinden, web sayfaları önbelleğe alınmadığından ve çerezler kullanıcının bilgisayarına kaydedilmediğinden web’de gezinmenin daha özel bir yolu olarak ele alınır. Bununla birlikte, güvenlik uzmanları uzun zamandır özel tarama verilerinin kullanıcıların zevklerini, tercihlerini ve ilgi alanlarını haritalamak için kullanılabileceğine inanıyorlar.

Bununla birlikte Google, suçlama ile savaşmayı amaçlıyor ve topladığı veri türleri ve hangi bağlamda yeterince şeffaf olduğuna inanıyor.

Bir şirket sözcüsü Jose Castaneda, “Her yeni gizli sekme açışınızda açıkça belirttiğimiz gibi, web siteleri tarama etkinliğiniz hakkında bilgi toplayabilir.” dedi.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Teknoloji, Bilim ve Sosyal Medya üzerine yaptığım araştırmalar ve edindiğim bilgiler üzerine bu konular hakkında yazılar yazmaktayım.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir