1. Anasayfa
  2. Nasıl Yapılır?

Hızlı Şarj Nedir ve Nasıl Çalışır?

Hızlı Şarj Nedir ve Nasıl Çalışır?
0

Hızlı Şarjın Yükselişi

Piyasadaki hemen hemen her amiral gemisi telefonu bir tür hızlı şarj sunuyor. Üreticiler, en son cihazlarının pazarlanmasında genellikle “30 dakikada %80” veya “bir saatten kısa sürede tam şarj” gibi rakamlar atarlar.

Hızlı şarjın yaygın olarak benimsenmesi, telefon kullanımının artmasına bir yanıttır ve birçok insan telefonlarını günde bir kereden fazla şarj etmek zorunda kalmaktadır. Aynı zamanda bir zorunluluktur. Telefon boyutları her yıl büyüdükçe, ek güç tüketimine ayak uydurmak için daha büyük pillere ihtiyaç duyuyorlar. Hızlı şarj olmadan, telefonlarımızın yüklenmesi için saatlerce beklememiz gerekir.

En temel düzeyde, hızlı şarj, bir telefonun pili ile verilen watt (W) sayısını arttırır. Temel bir USB bağlantı noktası bağlı cihaza 2,5 W gönderir ve daha hızlı şarj cihazları bu miktarı artırır. Mevcut nesil cihazlar genellikle kutudan çıkar çıkmaz 15W güç adaptörlerine sahiptir. Bazı üreticiler 50W, 80W ve 100W şarj cihazlarına sahiptir.

Son kullanıcı için, telefonları için uyumlu bir hızlı şarj cihazı kullanmak kadar basit. Bununla birlikte, üreticiler için, daha yüksek wattlık bir güç adaptörü kullanmak kadar basit değildir.


Hızlı Şarj İşlemi

Daha ileri gitmeden önce, basit bir formülü not etmelisiniz. Watt veya güç, akımın (A veya amper) voltaj (V veya volt) ile çarpılmasıyla hesaplanır. Akım taşınan elektrik akımı miktarıdır, voltaj ise bu akımı ileri iten kuvvettir. Bu nedenle, 3A / 5V şarj 15W güç sağlayacaktır.

Fark edeceğiniz bir şey, birçok üreticinin, pilin %50-80’ini yarım saat içinde şarj edebilmek gibi hızlı bir kısmi şarj yapma becerilerini kullanmasıdır. Bunun nedeni, telefonların içindeki şarj edilebilir lityum iyon pilin güç almasıdır. Bir pilin doldurulma şeklini izlediyseniz, şarj etme hızının zaman içinde giderek azaldığını fark edeceksiniz.

Hızlı Şarj Nedir

Şarj işlemi üç kısma ayrılabilir. Daha fazla teknik ayrıntı için Battery University’nin bu makalesindeki “Şekil 1: Lityum-iyonun şarj aşamaları” grafiğine  bakınız. Kısaca, şunu gösterir:

  • Aşama 1 – Sabit Akım: Akım yüksek bir seviyede sabit kalırken voltaj zirveye doğru artar. Bu, cihaza çok fazla güç verildiği aşamadır.
  • Aşama 2 – Doygunluk: Bu, voltajın zirveye ulaştığı ve akımın düştüğü fazdır.
  • Aşama 3 – Damlama / Topping: Pil tamamen şarj edilmiştir. Bu aşamada, telefon yavaşça devreye girecek veya telefon pili tüketirken düzenli olarak düşük bir “tepeleme” miktarı şarj edecektir.

Her işlemin gücü ve uzunluğu hızlı şarj standardına bağlıdır. Standart, belirli bir cihaza, şarj cihazına ve güç çıkışına karşılık gelen yerleşik bir şarj işlemidir. Farklı üreticiler, farklı çıkışları ve şarj sürelerini değiştirebilen çeşitli şarj standartları geliştirir.

Hızlı Şarj Standartları

Cep telefonlarında uygulanan çeşitli hızlı şarj standartları şunlardır:

  • USB Güç Dağıtımı: Her cep telefonunda USB kullanan bir şarj kablosu vardır; Apple’ın iPhone’ları için Yıldırım kablolarının bile diğer ucunda bir USB bağlantısı vardır. Yirmi yıldır ortak bir özellik olan USB 2.0, maksimum 2.5W güç çıkışına sahiptir. USB bağlantı noktalarının daha fazla güç vermesi için bir gereksinim olduğu için USB-PD standardı oluşturuldu. USB-PD maksimum 100W çıkışa sahiptir ve çoğu amiral gemisi cep telefonu da dahil olmak üzere çok çeşitli cihazlar için kullanılır. Tüm USB 4 cihazları, umarım bunu standartlaştırmaya yardımcı olacak USB-PD teknolojisini içerecektir.
  • Qualcomm Hızlı Şarj: Qualcomm, amiral gemisi Android cihazlar için en yaygın kullanılan yonga setidir ve en son işlemcileri, tescilli Hızlı Şarj standartlarıyla yerleşik uyumluluğa sahiptir. En yeni Quick Charge 4+, maksimum 100W güç çıkışına sahiptir.
  • Samsung Adaptif Hızlı Şarj: Bu standart, Samsung cihazları, özellikle Galaxy hatları tarafından kullanılır. Bu standart maksimum 18W güç çıkışına sahiptir ve pilin ömrünü korumak için şarj hızlarını otomatik olarak değiştirir.
  • OnePlus Çözgü Şarjı:  OnePlus, cihazlarını 30W’a kadar şarj eden tescilli Çözgü Şarjı standardını kullanır. Diğer standartların çoğunda olduğu gibi voltajı arttırmak yerine, bu listedeki diğer seçeneklerin aksine, tam hızlı 30W şarj da mevcuttur.
  • Oppo Süper VOOC Şarjı:Oppo, cihazlarını 50W’a kadar şarj eden özel bir standart kullanır.

Kendi şarj teknolojisine sahip olmayan çoğu şirket USB-PD veya Qualcomm Hızlı Şarj kullanır veya belirli cihazlarına uyarlar. Apple, LG, Samsung ve Google gibi şirketler bu standartları amiral gemisi telefonları için kullanıyor.

Bu çözümlerin çoğu, adaptörlerinin voltajını artırarak şarj hızlarını artırır. Aykırı değer Oppo ve OnePlus’ın voltajdan ziyade akımı önemli ölçüde artıran çözümleri. Bu cihazlarla hızlı şarj etmek için özel kablolarının kullanılması gerekir.

Şarjın Geleceği

Üreticiler şarj hızlarını yükseltmeye devam ettikçe şarj teknolojisi sürekli olarak daha iyi gidiyor.. Önümüzdeki birkaç yıl içinde, daha fazla şirket şarj teknolojisi ile deney yapacak ve yeni standartlar sektöründe ortaya çıkacaktır. Ancak, bu standartların çoğu hala omurga olarak USB-PD kullanacak muhtemeldir.

Kablosuz hızlı şarj ortaya çıkması da var. Kablosuz olarak büyük miktarda güç iletimi uygun Termal yönetim olmadan tehlikeli olabilir. Teknoloji şirketleri hala ısı yönetimini anlamaya çalışıyor çünkü kablosuz şarj hala kablolu daha önemli ölçüde yavaştır. Bu nedenle OnePlus gibi şirketler yeterli hava akışı sağlamak için büyük hayranları olan 30W kablosuz şarj yayımladı.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Teknoloji, Bilim ve Sosyal Medya üzerine yaptığım araştırmalar ve edindiğim bilgiler üzerine bu konular hakkında yazılar yazmaktayım.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir