1. Anasayfa
  2. Spor

Fitness ile Yağ Yakmanın Yolları

Fitness ile Yağ Yakmanın Yolları
Fitness İle Yağ Yakma
0

Vücuttaki yağlardan memnun olan yoktur herhalde bu yüzden bugün sizlere yağ yakmanın püf noktalarını açıklamaya çalışacağız.

Yağ Yakmanın İlk Üç Adımı

  • Günlük kalori açığını bul veya kalori açığını dengele.
  • Metabolizma hızını olabildiğince yukarı seviyelerde tutmaya çalış.
  • Düzenli sporunu yap.

Kalori açığını yaratmanın birçok yolu vardır. Birkaç tane örnek verilmesi gerekirse düzenli spor yapan bireylerde günlük alınan kaloriyi düşürülerek ya da spor temposunu arttırarak yaratabilirler. Kısacası yağ yakımı olabilmesi için düzenli beslenme, spor ve kardiyonun önemi büyüktür.


Yağ Yakmanın En Etkili Yolları

1. Yol

Antremanları metabolik bir hale getirmen çok faydalı olacaktır. Ağırlık antrenmanlarında enerji olabildiğince çalıştırılan kasa hedefleniyor ve etkili bir biçimde çalıştırıyor. Yağ yakmak için ağırlık antrenmanlarında daha çok kalp ritmini yükseltecek şeyler yapılabilir. Örneğin set aralarını kısa tutmak , drop setler uygulamak (Ağır bir kilo ile yapılan belli bir tekrardan sonra daha hafif bir kilo ile tekrar sayılarını arttırmak) , süper setler eklemek (Çalışılacak bölgede iki hareket seçilir ve sırası ile dinlenmek olamadan yapılır) ile yağ yakımı hızlandırılabilir.

2. Yol

Kahveyi Yağ yakıcı olarak bilinir Yanlış: Kafein bir uyarıcıdır ve sinir sisteminin uyarılmasıyla vücut ‘catecholamine’ denen maddeler salgılar ve bunlar da yağ hücrelerini hedef alır ve vücut yağını yakıt olarak kullanır.

Bu yüzden kahve yağ yakıcı olarak kabul edilmiştir. Sorun şu ki, kahve karbonhidratla birleştiğinde yani kahveye şeker attığınızda yağ depolayan insülin hormonu seviyesindeki artış nedeniyle kahvenin yağ yakıcı potansiyeli iş göremez hale gelir. Catecholamine’ler ancak insülinin yokluğunda daha fazla yağ yakabilirler.

Fitness İle Yağ Yakma

3. Yol

Sabah kardiyoları yağ yakımında etkili bir yoldur. Araştırmalar, aç karnına egzersiz yapmanın %20 oranında daha fazla yağ yaktığını ortaya koyuyor.

Vücudunuzun enerji yakmak için kullandığı yakıtlar birçok faktöre bağlı durumda. İlk sırada ise egzersizden önce bir şey yiyip yemediğiniz geliyor. İnsan vücudu tükettiği besinleri ilk sırada yakmaya meyilli. Eğer bir şey yemediyseniz, vücudunuz birincil yakıtını bulamayacağı için kendi stoklarına yönelecektir ve antrenmanda da bu stokları kullanacaktır. Bu sayede yağ yakımı meydana gelecektir.

4. Yol

Egzersiz sonrası fazladan oksijen kullanımı anlamına gelen Excess Post-Exercise Oxygen Consumption (EPOC), metabolizmanın egzersiz bitmesine rağmen normalden daha yüksek seviyede kalmasını, diğer bir deyişle birim zamanda artan oksijen ve enerji kullanımını ifade ediyor. EPOC, antrenmanı takip eden 24 saat boyunca ve hatta daha uzun süre bile devam edebiliyor. Egzersizin şiddeti arttıkça doğal olarak EPOC verimi de yükseliyor. Yakılan yağların %84’ünün karbondioksit olarak dışarı verildiğini bilirsen, EPOC’un yağ yakımına ne kadar katkı sağladığını da fark edeceksin. Yani EPOC’u artıracak egzersizleri rutinine dahil etmen çok önemli. Özellikle HIIT antrenmanları, EPOC’u en üst düzeye çıkarman için çok faydalı olacak.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir