1. Anasayfa
  2. Haber

Sosyal Medya Devi Facebook Büyük Düşüşte

Sosyal Medya Devi Facebook Büyük Düşüşte
0
AA muhabirinin derlediği verilere göre, New York borsasında dünü 217,50 dolardan kapatan Facebook hisseleri, bugün 174,78 dolara kadar gerileyerek yüzde 19,6 düşüş gösterdi.

 
 
Şirketin piyasa değeri de bu süre içinde 621 milyar dolardan 499 milyar dolara kadar gerileyerek 122 milyar dolar azalmış oldu.Böylece, Facebook’un piyasa değerindeki kayıp ABD tarihinde halka açık bir şirketin bir günde gösterdiği en büyük düşüş olarak kayıtlara geçti.

Ayrıca, Facebook kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Mark Zuckerberg’in serveti bu süre içerisinde yaklaşık 16 milyar dolar azalarak 67 milyar dolara geriledi.

Bilanço verilerine göre, Facebook’un günlük aktif kullanıcı sayısı Avrupa’da bu yılın ilk çeyreğinde 282 milyon iken, yılın ikinci çeyreğinde 279 milyona geriledi.

ABD ve Kanada’daki kullanıcı sayısı da söz konusu dönemde 185 milyonla sabit kalırken, bu bölgede kullanıcı sayısında artış görülmemesi yatırımcıları tedirgin etti.

Büyüme Hızı Geriliyor

Facebook’un hisse değerinin bu denli düşmesinin ardından birden fazla neden var. Bunlardan ilki Facebook’un şimdiye kadar en yavaş büyüme hızını görmesi. Geçtiğimiz çeyrekte yüzde 3.14 olan büyüme hızının bu çeyrekte yüzde 1.54’e gerilediğini görüyoruz.

Günlük büyüme hızı ise yüzde 1.44 ile aylık büyüme hızından çok daha geride. Bu noktada Facebook’un bir önceki en düşük günlük kullanıcı büyüme hızının 2017’nin dördüncüğü çeyreğinde yüzde 2.18 olduğunu hatırlatalım. Facebook günlük kullanıcı büyümesinin yavaşlığını ise satın aldığı diğer uygulamaların kullanıcı büyümesiyle kapatmaya çalışıyor. Şirketin yeni duyurduğu “uygulama ailesi kullanıcıları metriği” 2.5 milyar insan, uygulamalarından en az birini kullandığını gösteriyor.

ABD’de Durağan, Avrupa’da Küçülen Facebook

Şirketin bu durumu yaşamasının ikinci nedeni ise Avrupa’da kullanıcı sayısının küçülmesi, ABD ve Kanada’da ise durağanlığını koruması. Facebook Avrupa’da aylık kullanıcı sayısı 377 milyondan 376 milyona gerilerken, 2017’nin dördüncü çeyreğinden itibaren ABD’de 241 milyonda ve Kanada’da ise 239 milyonda takılı kaldı. Üstelik bu durağan bölgelerin Facebook’un en yüksek gelirli iki pazarı olarak öne çıktığını belirtelim. Şirket Kuzey Amerika’da kullanıcı başına 25,91 dolar gelir elde ederken, Avrupa’da bu rakam 8,76 doları buluyor. Şirketin dünyanın geri kalanında kullanıcı başına 1,91 dolar kazandığını düşünürsek, bu yavaşlığın ve durağanlığın şirketin en büyük problemi olduğunu söyleyebiliriz.

Veri Sızıntısı Skandalı

Londra merkezli Cambridge Analytica adlı veri analiz firmasının 87 milyon Facebook kullanıcısının hesaplarından izinsiz topladığı kişisel verileri ABD ve İngiltere’de kritik siyasi seçimleri etkilemek için usulsüz olarak kullanmasına dikkati çeken analistler, veri sızıntısı skandalının Facebook’un reklam gelirleri ve kullanıcı sayısını olumsuz etkilediğini belirtti.

Uzmanlar, ABD’de Kasım 2016’da yapılan başkanlık seçimlerini etkilemek için Rusya merkezli şirketlerin Facebook üzerinden sahte haberler ve reklamlar kullanmasının da şirketin reklam gelirlerini ve kullanıcı sayısını olumsuz etkilediğini vurguladı.

Facebook’un bilançosunun açıklanmasının ardından Zuckerberg, dün hissedarlar ve yatırımcılarla yaptığı konferans bağlantısında, Avrupa’da internet kullanıcılarının kendi verileri üzerindeki kontrolünü artıran Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Düzenlemesine (GDPR) işaret ederek, “GDPR bizim endüstrimiz için önemli bir andı. Avrupa’da aylık faaliyetlerde düşüş gördük.” ifadelerini kullandı.

Zuckerberg, konferans bağlantısında, “Brezilya, Hindistan ve Avrupa Birliğinde gelecek 18 ay süresince yapılacak seçimler Facebook için gerçek sınavlar olacak.” yorumunu yaptı.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Teknoloji, Bilim ve Sosyal Medya üzerine yaptığım araştırmalar ve edindiğim bilgiler üzerine bu konular hakkında yazılar yazmaktayım.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir