İyi Bir Fotoğrafçı Olmanın Altın Kuralları
0

Fotoğraf makinenizle gördüğünüz manzaraların, objelerin ve insanların fotoğraflarını çekebilmek için makineyi doğrultup deklanşöre basmak çoğu zaman yeterli olmuyor. Makinenizin neler yapabildiğini ve çevrenize nasıl uyum sağlaması gerektiğini bilmeniz çok önemli. Bunun için size küçük ipuçları vermek istiyoruz.

 

 

  • Merak

Her şeyden önce iyi fotoğraf çekmek ve kendi bakış açınızı yansıtmak konusunda merakınız, istediğiniz olmalı. Bu merak olmadan, ilgi ve ilerleme olmaz ve bir yerden sonra sıkılıp bırakırsınız. Bu merak aynı zamanda kendinizi geliştirmek için araştırma yapmanızı, daha iyi fotoğraf çekebilmek için emek ve zaman harcamanızı, gerekirse ekipman ve seyahat için para harcamanız gerektirir.

  • Görmek

etrafınızda olup bitenleri farklı bir gözden görmek için, dünyaya normal insanlardan farklı bir gözle bakmanız gerekir. Tabir yerindeyse bakmayı değil, görmeyi öğrenmelisiniz. ”Etrafımda ilgi çekici neler var? Neleri kaçırıyorum? Daha ilgi çekici şeyleri yakalamak için ne yapmalıyım?” gibi soruları kendinize sormanız gerekir. Bununla da kalmaz, başkalarının işlerinden ilham alırsınız veya farklı çekim metotlarını görme yeteneğinizle birleştirirsiniz.

  • Hazırlık
İyi fotoğrafı her zaman ve her an çekebilirsiniz; ancak makineniz yanınızdaysa. Her şeyden önce fotoğrafı çekebilmeniz gerekir. Çünkü kareyi görüp de makinem çantamdaydı, ayarları farklıydı, lens kapağı kapalıydı, bataryam boştu, hafıza kartım doluydu, çok hızlı geçti yetişemedim gibi bahaneler üretmenin bir anlamı yok. Birkaç saniyelik farklar fotoğrafı yapan farklardır. Bir manzara fotoğrafında bile bulutların arasında birkaç saniye gelen bir ışık iyi ve kötü fotoğraf arasında fark yaratır. Bu nedenle hızlı olmak sadece insan çekenlere özgü değildir. Fotoğrafı çekemedikten sonra makineyi taşımanızın bir anlamı yok. Yada taşımayacaksınız bir makine almanın da anlamı yok.
  • Kendini Tanıma

‘’Benim Tarzım ne? Ne çekmekten keyif alıyorum? Amacım ne?’’ gibi sorular, kendinizi tanımanıza, kendi tarzınızı geliştirmenize ve fotoğraftan sıkılmamanıza imkan sağlar.

  • Işığı anlamak

Fotoğraf makinenizi omzunuza asıp fotoğraf çekmek için dışarıya çıktığınızda günün hangi saatinde ışığın nasıl olacağını önceden biliyor olmanız oldukça önemli. Sabah, öğlen ve akşam değişen ışık şiddetlerini doğru çözümleyebilmek fotoğrafçılığın en önemli kurallarından birisidir. Çekeceğiniz enstantanelerde ışığı nereden almak isteyeceğinize karar vererek ona göre hazırlık yapmalısınız. Bütün görsel sanatların temeli olan ışık; fotoğraftaki görselliği ortaya koyan en önemli olgudur ve fotoğrafın temelini oluşturup başarısını ortaya koyar. Işık şartları ne kadar iyi ayarlanmışsa fotoğraf da o ölçüde başarılı olur.

Fotoğrafın temel taşı olan ışık, fotoğraf için bu kadar önemli olduğuna göre iyi bir fotoğraf çekmek içinde ışığı ve ışık kullanımını çok iyi bilmek gerekir. Unutmamak gerekir ki, bir obje üzerinden yansıyan ışık, objenin özelliğine göre, sert, yumuşak, donuk, sıcak, canlı gibi değişik anlamlar katabilir. Genellikle donuk ve mavimsi ışık fotoğrafa sakinlik ve durağan bir anlam katar. Koyu ve sıcak ışık ise heyecan ve enerji hissi uyandırır. Dikkat ederseniz bütün güzel fotoğraflar, ışığın düzgün bir biçimde dağıldığı, derinlik hissi uyandırdığı gölgelerin yumuşak olduğu fotoğraflardır.

  • Işık Yaratmak 

İyi bir fotoğrafçı doğal ışığı etkili kullanabilir, onu istediği gibi şekillendirebilir, ayrıca buna ilave olarak, gerektiğinde yapay ışığı da kullanılmasını ve şekillendirmesini bilir.

  • Kameranızı tanıyın, ayarlarını öğrenin

Otomatik Mod (Auto)

Otomatik moda ayarlanmış bir fotoğraf makinesi estantene hızını, diyafram, ISO ve flaş ayarlarını kendisi seçer. Çekeceğiniz fotoğraflar için bir efor sarf etmezsiniz. Bu modu hangi ayarı seçeceğinizi bilmediğiniz ya da çok hızlı çekim yapmak istediğiniz zaman kullanmak faydalı olabilir. Ancak sizi uyarmamız gereken bir nokta var, fotoğraf makinelerinin otomatik modu ışık düzensiz olduğu durumlarda zorlanabilir. Gereksiz durumlarda bile flaşı açma eğiliminde olurlar. Bu modu gün ışığında kullanmaya dikkat etmelisiniz.
Portre
Portre modu çerçevenin ön planında bir obje olduğunu anlayan bir ayardır. Bu yüzden öndeki objeye odaklanarak arkayı bulanıklaştırmak için sığ bir alan derinliği seçer. Kamera görüntüyü karanlık bulursa flaşı doldurur. Bu flaşı doldurma aynı zamanda güneşin sert gölge düşürdüğü güneşli zamanlarda oldukça kullanışlı olabiliyor. Portre modu genellikle iyi aydınlatılmış durumlarda da çok iyi sonuç veren bir seçenektir.
Makro
Makro modu küçük ve detaylı resimler çekmek için kullanılır. Makro modu yakın çekim için görüntü imkanı vermez. Bunun için makro lenselere ihtiyacınız vardır. Aydınlık ortamlarda çok iyi sonuç verir ve objeye odaklanmak için sığ bir alan derinliği seçer. Bu nedenle ışık az ise tripod kullanmalısınız. Ayrıca makro fotoğraf çekerken odaklanmanızı çok dikkatli yapmanız gerekir.
Manzara (landscape)
Manzara çekimlerinde mesafe önemli bir unsurdur. Görüntüde iyi bir odaklanma yaratmak için genellikle düşük diyafram (yüksek F numarası) kullanılır (eski model kameralarda bu ayar yatay sonsuzluk sembolüyle gösterilir). Makina bu modu kullanırken eğer ön planı çok karanlık görürse flaşı açabilir ancak siz bunu manuel olarak kapatabilirsiniz. Manzara çekimlerinde özellikle ışık azken bulanıklaşmayı önlemek için bir tripod kullanmaya gayret edin.

Spor modu (sports)

Spor yapılan enstantaneler yüksek tempolu resimlerdir. Bunun için spor modu size 1/500 ile 1/1000 saniye arasında yüksek çekim hızı olanağı sağlar. Hareketi durdurmak için yüksek çekim hızı kullanmak aynı zamanda flaşın çok gerekli olmadığı anlamına gelir yine ortak ışığının yeterli olduğu durumlarda iyi sonuç verir. Spor modu görüntünün ard arda çekildiği sürekli çekim modunda çok iyi sonuçlar verir ve sonuçta eylemi en mükemmel anda yakalayabildiğiniz birçok görüntü elde edebilirsiniz.

Kompozisyon ve Form

Bir fotoğraf çekmek aynı bir hikaye yazmak gibidir. Birşeyler anlatması gerekir. Buna kompozisyon denir. Fotoğrafçılıkta kompozisyon aynı zamanda sanatçının kişiliğinin de imzası gibidir. Devamlı siyah beyaz resimler çekiyor olmak bir tarz olduğu gibi aynı zamandada bir kompozisyondur. Objenizin kadraja nasıl oturtulduğu ve hangi formları çektiğiniz önemlidir. Akışkan ya da durağan formlar seçiyor olabilirsiniz, bunların kadraja yerleştirilmesi ise kompozisyon bilgisi ister. İyi bir kompozisyon kurgulamak için kadrajlanan hikayenin bir akışkanlığı olmasını gerektirir.

Renk

Fotoğrafçılıkta renklerin birbirlerine karşı olan davranışlarını bilmeniz gerekiyor. Harmoninin de bir formülü olduğunu hatırlatmak isteriz. Mesela şöyle örnekler paylaşalım; sıcak renkler fotoğrafta konuyu ön plana çıkarırken, soğuk renkler uzaklaştırır. Gün ışığının rengi sabahların erken saatlerinde sarıdır, akşama doğru kırmızılaşır. Kışın gün ışığında yaza göre daha çok mavi vardır. Deniz seviyesinden yükseldikçe mavilik ve ultraviyole ışınların etkisi artar. Doğrudan gelen güneş ışığı gölgelere göre daha sıcak olur tonlu olur. Bulutlu ve puslu havalar mavi tonlu renkleri vermek eğilimindedir. Tamamlayıcı renkler dinamiktir. Bunlar fotoğrafta hareket varmış hissi verirler, tahrik edicidirler. Öte yandan, birbiriyle uyumlu renkler resimde sakin ve dinlendirici bir atmosfer yaratırlar. Mesela mavi bir gökyüzü, yemyeşil çimenler, bir ağaç ve bu ağaca dayalı mor bir bisiklet, insana huzur veren, insanı dinlendiren, durgunlaştıran bir görüntütüdür. Oysa o bisiklet kırmızı ya da turuncu olsaydı, maviye ve yeşile karşıt bir renk olduğu için daha dikkat çekici ve heyecan verici bir resim olurdu. Bu denklemler oldukça fazladır ve bunları bilmek enstantaneleri iyi değerlendirmek anlamına gelir.

  • Fotoğraf editörleri kullanmayı öğrenin

Photoshop ya da Lightroom gibi fotoğraf işleme yazılımlarıyla haşır neşir olmalısınız. Fotoğraf arşivlerinizi düzenlemek ve fotoğraflarınıza ince ve güzel rötuşlar yapabilmek için bu yazılımlara her zaman ihtiyacınız olabilir. Bu yazılımlarla dijital fotoğrafçılığın size sunduğu tüm olanaklardan daha fazla yararlanabiliyor olursunuz.

  • Baskı

Çok yakında hiç kimse baskıyla ilgili bir şey öğrenmek zorunda kalmayacak. Kullanacağımız yazılımlar ve elektronik cihazlar her şeyi otomatik olarak yapacaklar. Ancak bu noktada hangi elektronik yazıcıları ya da yazılımları kullanmanız gerektiğini biliyor olmalısınız. Bu cihazların tüm detaylarını öğrenmek fotoğraflarınızın çıktılarının neye benzeyebileceği hakkında size önceden bir fikir veriyor olacaktır. Unutmamanız gereken önemli bir detay var ki, fotoğraflarınız bilgisayar monitörlerindeki gibi gerçek hayatta görünmezler. Aynı kalitede görüntüler basmak isterseniz buna göre yazıcılar seçmek durumundasınız. Bu cihazların kullandığı kağıt cinsleri, baskı modları ve kullandıkları mürekkepler ya da lazer kartuşlar bile çok önemli farklar yaratabiliyorlar.

  • Sosyal olun başka fotoğrafçılarla tanışın

Tek başınıza devam etmek size kendinizi çok iyi hissettirse de, mutlaka fotoğraf gruplarına katılın. Bu sayede yeni yöntemler öğrenerek ufkunuzu genişletebilirsiniz. Ayrıca daha önce hiç denemediğiniz yöntemlerle ve mekanlarla karşılaşma şansınız da artacaktır.

Aynı yerleri defalarca görüntüleyin ve düzenleyin

Tıpkı bir müzik parçası üzerinde egzersiz yapan bir müzisyen gibi aynı mekanları farklı şekilde görüntülemeye çalışmak fotoğraf belleğinizi geliştirecektir. Bu bir rutin değil yaratıcı bir egzersizdir aslında. Aynı mekanlarda farklılıklar bulmak ya da farklı görüntülemek kompozisyon algınızı geliştirecektir. Bu resimleri daha sonra fotoğraf işleme yazılımlarında farklı yöntemlerle işleyerek farklı fotoğraf kolajları yaratabilirsiniz. Keyifli olacaktır deneyin.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Teknoloji, Bilim ve Sosyal Medya üzerine yaptığım araştırmalar ve edindiğim bilgiler üzerine bu konular hakkında yazılar yazmaktayım.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir