1. Anasayfa
  2. Nasıl Yapılır?

Akıllı Telefonunuzu Hızlandırmanın 7 Yolu


6

Bilgisayarlar gibi, akıllı telefonunuz da bir süre kullandıktan sonra yazılım katmanları, uygulamalar, dosyalar ve işlemler ile tıkanabilir, kullanımı daha yavaş ve daha sinir bozucu hale gelebilir ve hatta daha da kötüsü, tamamen kullanılamaz hale gelebilir.

Sorunun, cihaz donanımlarında olmaması durumunda, yani performans sorunlarında genellikle akıllı telefonunuzun yazılım öğelerini güncelleyerek veya geri çekerek giderilebilir.

Yani, eski telefonunuzu bir arkadaş ya da akrabası için yeniden kullanmak, güvenilir bir yedek telefona dönüştürmek istiyorsanız, kullanmanızı olumsuz yönden etkileyen rahatsız edici bu durumdan kurtulmanıza yardımcı olacak yedi ipucumuz var. İpucumuzu hayata geçirdiğinizde yine yeni gibi çalışıyor durumda olacak.

Sistem Yazılımlarını Güncelleyin

Sistem Güncellemesi

Android veya iOS’un en son sürümüne güncellemek, akıllı telefonunuza mevcut en yeni uygulamalar, oyunlar ve hizmetler için optimize edilmiş cihazınıza zamanın geri kalanını yaşama şansını verebilir.

“Niye ya?” diyebilirsiniz. Açıklayalım;
Bir telefon ilk açıldığında, işletim sisteminin belirli bir sürümü ile birlikte gelir. Örneğin Android 9 Pie veya iOS 12. Her yıl daha eski cihazlara sunulacak olan işletim sisteminin, yeni bir sürümü duyurulur. Tüm optimizasyonların olabilmesi için de sisteminizi yeni sürüme güncellemeniz gerekir.

Ek olarak, güvenlik güncelleştirmeleri neredeyse her ay yayımlanır ve kullanıcılar yayımlanan her güncellemede de hataları bulurlar ve her güncellemede bulunan bu hatalar onarılır.

Bunların hepsi cihazınızı aldıktan sonra zaman geçtikçe aylar ya da yıllar boyunca sorunsuz kullanabilmeniz için yapılır. Bu yüzden büyük sürüm güncellemesi olmasa da cihazınızın sağlığı için güvenlik güncellemelerini yüklemenizde fayda var.

Sistem yazılımı nasıl güncellenir?
Bir iPhone veya Android akıllı telefon kullanıyor olsanız da, ayarların doğru olup olmadığını kontrol etmek için sistem güncellemelerine bakın.

Sistem Güncellemesi

Cihaz türü fark etmeksizin sistem güncellemesini indirebilmesi için Wi-fi yada mobil ağa sahip olanız gerekir.

Android’de ayarlardan “Sistem” yada “Cihaz Hakkında” basamaklarını seyrederek sistem güncellemesi sorgu ekranına gelebilir eğer varsa gerekli tüm güncellemeleri oradan yapabilirsiniz.

iOS’da ise ayarlardan “Genel” basamağından “Yazılım Güncelleme” ‘ye tıklayarak eğer varsa gerekli sistem güncellemelerini edinebilirsiniz.

Genel bir kural olarak, Android telefonların çoğu yaşamları boyunca büyük bir sistem güncellemesi ve daha birçok küçük güvenlik güncellemesi alır. Bu arada, iPhone’lar dört ana güncelleme alabilmektedir, bu nedenle iPhone’ların Android rakiplerine göre nispeten daha yüksek satış değerlerine sahip olmasının bir nedeni budur.

Uygulamalarınızı Güncelleyin

Uygulamalarının güncel tutulması, uygulama geliştiricilerin, farklı akıllı telefonlar için yazılımlarının performansını hassas bir şekilde ayarlamalarını sağlar.

“Niye ya?” diyebilirsiniz. Açıklayalım;Güncellemeler, hataları gidermek ve yeni özellikler eklemek için sık sık yapılır ve çalıştırdıkları tüm cihazlar için optimize edilmiş olmalarını sağlar ya da en azından amaçlanan budur.

Uygulamalar nasıl güncellenir?
Eğer bir Android kullanıcısıysanız, Google Play Store’u açın, ekranın sol üstündeki üç yatay çizgiye dokunun ve “Uygulamalarım ve Oyunlarım” ‘ı seçin. Burada, “Tümünü güncelle” etiketli büyük bir yeşil düğme bulacaksınız, dokunun ve mevcut uygulamaların en taze sürümlerine doğru bir yola çıkın. 

Uygulamaları Güncelleyin

İPhone’lara gelince, App Store’u açın, Updates etiketli sekmeyi tıklayın ve “Tümünü güncelle” düğmesine basın ve tazelenmeye hazır olun.

Mümkün Olduğunca Otomatik Güncellemeyi Kapatın

Muhtemelen, güncellemelerin çok önemli olduğu konusunda verdiğimiz son iki ipucundan sonra, sezgisel görünebilir. Ancak telefonunuz depolama alanını ya da yedek depo alanı kısıtlıysa, uygulamaları ve sistemi güncellemek, muhtemelen kendiniz yönetmek isteyeceği bir şey olacaktır.

“Niye ya?” diyebilirsiniz. Açıklayalım;
Bir uygulamayı güncelleme işlemi, adil bir miktar işlem gücü gerektirir. Telefonunuz bir yazılım indirmek ve kurmak, kontrol edildiğinden emin olmak için her şeyi doğrulamak, kurmak ve bir kısayol oluşturmak zorundadır.

Bazı uygulama güncellemeleri, güncelledikleri uygulamadan ve birkaç megabayttan ya da 1 gigabayttan daha geniş bir boyuta kadar değişen güncellemelerden önemli ölçüde daha büyüktür.

İşletim sistemi güncellemelerine gelince, bunlar daha da büyüktür ve tamamen yüklenebilmesi için telefonunuzun sıfırlanmasını gerektirir. Zaten yavaş olan eski bir el cihazını kullanıyorsanız, bir işletim sistemi güncellemesi işinizi bitirene kadar telefonunuzu duraklatmaya bırakabilir.

Otomatik güncelleme nasıl kapatılır?
Eğer bir Android telefonunuz varsa, Google Play Store’a geçin, ayarları açın, ardından “Uygulamaları otomatik güncelle” ‘yi seçin ve “Uygulamaları otomatik güncelleme” seçeneğini seçin.

İPhone’unuz varsa, sistem ayarlarını açın, ‘iTunes & App Store’ öğesini seçin ve ‘Updates’ seçeneğinin yanındaki seçimin kapalı olduğundan emin olun.

Ayrıca buradayken, iPhone ayarları aynı zamanda OS güncellemelerini kapatmak istediğiniz yerdir. Sistem ayarlarında “Genel” alt menüsüne gidin ve “Yazılım Güncelleme” ‘yi seçin. Burada otomatik indirmeleri açıp kapatabilirsiniz.

Tarayıcı Önbelleğinizi Temizleyin

Telefonla geçen bir veya iki yıl sonra, eski belgelerin, önbelleğe alınmış resimlerin ve kullanılmayan uygulamaların ne kadar yer kaplayacağına şaşıracaksınız ve bu durum performans düşüklüğünden düşük depolama uyarılarına kadar herhangi bir şeyle size olumsuz sonuçlar doğurabilir.

“Niye ya?” diyebilirsiniz. Açıklayalım;
Web’te gezindiğiniz ya da göz attığınız sitelerde telefonunuz, göz atma verilerinizden bahsetmeksizin, siz bile farketmeden görüntülenen her resmin bilgilerini kaydedebilir.

Başta bu size korkutucu gelebilir, ancak bunun sizin yararınıza olduğunu unutmayın. İçeriği tekrar tekrar indirmek gibi durumla karşılaşmamak adına, bir siteyi tekrar ziyaret ettiğinizde hem zamandan hem de mobil verilerden tasarruf etmenizi sağlar.

Yardımsever bir şekilde, hem Google hem de Apple akıllı telefonunuzun tarayıcısını bir düğmeye basarak bahar temizliğine dokmanıza yardımcı olacak yerleşik araçlar sunar.

Android ve iOS’ta tarayıcı önbelleği nasıl temizlenir?

iOS veya Android’de Chrome kullanıyorsanız, Chrome’u açın ve uygulama ayarlarına gidin. Aşağı kaydırın ve “Gizlilik” ‘e dokunun. Sonra “Tarama Verilerini Temizle” seçeneğine dokunun. Burada, hangi tarama verilerini silmek istediğinizi seçebilirsiniz. 


En üstteki iki kutu göz atma geçmişinizi ve kaydedilmiş parolaları siler. Muhtemelen bunları temizlemek istemezsiniz. Bunun yerine “Önbelleğe alınmış görüntüler ve dosyalar” öğesinin seçili olduğundan emin olun. Son olarak, “Verileri Temizle” seçeneğine basın.

Android kullanıcıları için bir püf noktası da, Google Dosyaları gibi bir dosya gezgini kullanarak yapabileceğiniz indirme klasörünüzdeki kullanılmayan dosyaları da silmek isteyebilirsiniz. İndirilenler klasörüne giderek telefonunuzun kullanım ömrü boyunca toplanan tüm karmaşayı el ile temizleyebilir ve o karmaşadan kurtulabilirsiniz.

İPhone’unuzda Safari kullanıyor musunuz? Telefon ayarlarını açın, ‘Safari’yi bulun ve önbelleğinizi temizlemek ve tarayıcınızın eski telefonunuza yerleştirdiği yükü hafifletmek için “Geçmişi ve Web Sitesi Verilerini Temizle” ‘yi seçin.

Gereksiz Uygulamaları Kaldırın

Eski donanım kullanıyorsanız, birkaç hafta boyunca kullanılmayan uygulamalar kaldırılmalıdır.

“Niye ya?” diyeceksiniz. Açıklayalım;Bu uygulamalar sadece yer kaplamakla kalmaz, aynı zamanda düşük depolama alanlarına neden olur, bu da telefonunuzu yavaşlatabilir, aynı zamanda arka plan işlemleri de yapabilir ve bu birbiri üzerine geldiğinde, telefon üzerinde büyük bir baskı yaratır.

Uygulamalar, kullandıkça daha da büyür. Örneğin, WhatsApp’ta paylaştığınız ve aldığınız tüm bu gifler, resimler ve video klipler, uygulama kaldırılıncaya ve verileri silinene kadar telefonunuzun sonlu deposuna kaydedilir.

Depolama uygulamaları nasıl kaldırılır?
iOS ve Android ayarlarında hem depolama menüleri var. Bunlar, depolama alanınızın ne kadar işe yaradığı ve ne tür içerik doldurduğuyla ilgili bilgileri görüntüler.

Bu, herhangi bir şeyi kaldırmadan önce ilk adım olmalıdır, çünkü uygulamaların ne kadar büyük olduğunu ve en çok alanı ne kapladığını görebilirsiniz.

İPhone’larda Apple, işlerin sorunsuz şekilde çalışmasını sağlamak için kullanılmayan uygulamalardan kurtulmanın akıllı bir yoluna sahiptir. Verilerinizi güvende tutarken kaldırır ve uzun zaman bir uygulamayı kullanmadığınızda otomatik olarak bu işlemi yapar.

Bu ayarlara “Genel” altındaki, “iPhone Depolama” alt menüsündeki ayarlardan erişilebilir veya ayar menüsünde “iTunes ve App Store” ‘a giderek bu özelliği açma seçeneği sunar. Açık veya kapalı gerisinin sizde olduğunu unutmayın.

En Sevdiğiniz Uygulamaların (Android) Hafif Sürümlerini Yükleyin veya Web Uygulamalarını Kullanın

Facebook, Line ve Microsoft gibi yazılım sağlayıcılar, sık yüklü uygulamaların kolaylaştırılmış sürümlerini oluşturur. Böylece daha eski veya daha düşük kapasiteli aygıtlara sahip kullanıcılar yazılımları keyfini çıkararak kullanmaya devam eder. Çoğu insanın bilmediği şey, bunların yalnızca yeniden paketlenmiş sürümleri olduğudur. Mobil olarak optimize edilmiş web siteleridir.

“Niye ya?” diyebilirsiniz. Açıklayalım;Uygulamalar sürekli şişen balonlara benzer, bu yüzden ilk kuruldukları zaman sadece birkaç MB yer kaplarken, onları ne kadar çok kullanırsanız kapladığı alan o kadar büyür.

Bu uygulamaların yalnızca hafif (yani ‘lite’) sürümleri daha küçük olmakla kalmaz, aynı zamanda daha az kapasiteli içeriğe de sahiptir. Bu yüzden düşük kapasiteli cihazlarda rahatlıkla uygulamalara erişmenizi sağlar. Bu uygulamaları buradan linkten indirebilirsiniz.

Yüklemek istediğiniz herhangi bir uygulamanın hafif (lite) sürümünü bulursanız, normal sürümünü kaldırdığınızdan veya devre dışı bıraktığınızdan emin olun.

Popüler uygulamaların hafif sürümlerini desteklemeyen Android telefonunuz veya iPhone’unuz varsa, korkmamaya dikkat edin. Çok miktarda depolama alanından tasarruf etmek adına kullanmak istediğiniz popüler sitelerin ve hizmetlerin web tabanlı sürümünü kullanın.

Fabrika Ayarlarına Dönün

Diğer açıkladığımız 6 alternatif başarısız olursa ve telefonunuz hala bir salyangoz hızında sürünüyorsa, fabrika ayarlarına sıfırlama işlemi kesinlikle işleri hızlandıracaktır.

Niye ya? diyeceksiniz. Açıklayalım;
Telefon markanız veya modeliniz ne olursa olsun, bir veya iki yıllık kullanım ardından, artan uygulama verileri ve kullanım tuhaflıkları olan bir cihaz haline gelecek. Bir sıfırlama her şeye iyi gelir.

Yine de uyarılırsınız. “Telefonunuzu fabrika ayarlarına sıfırlamak, tüm uygulamalarınızı, fotoğraflarınızı ve verilerinizi siler. Güvenli olacak olan tek dosyalar bulutta veya bir hafıza kartında saklanan dosyalardır ve bazıları sağ veya yanlış kutuyu işaretlerseniz hafıza kartlarını bile siler.”

Bu nedenle, Android telefon kullanıyorsanız tüm depolama kartlarını çıkarmanızı ve bu işleme devam etmeden önce saklamak istediğiniz herhangi bir şeyi tamamen yedeklemenizi öneririz. 


Android veya iOS telefonunuz nasıl fabrika ayarlarına döndürülür? 


Fabrika Ayarlarına Dönme

Telefonunuzu sıfırlamak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Bir iPhone veya Android telefonunuz varsa, ayarların içindeki arama çubuğuna ‘Sıfırla’ kelimesini yazın. Ardından önünüze gelecek seçeneklerden “Fabrika ayarlarına dön” ‘ü seçmeniz yeterli olacaktır. 


Unutmayın; bir iPhone’da, iPhone’unuzu fabrika ayarlarına döndürmek için Apple ID şifrenizi bilmeniz gerekir.
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Teknoloji, Bilim ve Sosyal Medya üzerine yaptığım araştırmalar ve edindiğim bilgiler üzerine bu konular hakkında yazılar yazmaktayım.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (6)

Popüler Yorumlar
  1. Rica ederiz, takipte kalın.

  2. Bilgilendirmeler için teşekkür ederim…Selam ve Dua ile…

Yapılan Yorumlar
  1. tam bir ihtiyaca yönelik yazı olmuş yazı ve emekleriniz için teşekkür ederim <3

  2. Çoğu arkadaşın aradığı cevabı bulacağı bir makale elinize emeğine sağlık. Niye yaa :) makaleye başka bir hava katmış tebessüm

  3. Bilgilendirmeler için teşekkür ederim…Selam ve Dua ile…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir