1. Anasayfa
  2. Haber

YAPAY ZEKA NEDİR?

YAPAY ZEKA NEDİR?
0

Son dönemde oldukça popüler bir terim olan yapay zeka’nın ne olduğuna,ne işe yaradığına ve hepsinden önemlisi ‘Yapay zeka insanlığın sonunu getirecek mi?’

Sorusuna cevap arayalım.

Öncelikle yapay zeka’nın tanımını yapacak olursak

Yapay zeka;programlanmış bir yazılım sisteminin insan gibi davranarak konuşma,yürüme,karar verme yetisi vb.

gibi davranışlar sergileyerek yaşamı kolaylaştıracak alanlarda kullanılması hedeflenmiş bir yazılım bütünüdür.

Yapay Zeka

Yapay zeka iki başlıktan oluşur

1.DEEP LEARNİNG

Deep learning,tıpkı beynimiz gibi çalışır.Yani bu sistemin Algoritması’na göre bir cismin ya da bir nesnenin özelliklerini yazılıma kodladıktan sonra

iki farklı cismi ya da nesneyi birbirinden kendi yöntemleriyle birlikte rahatlıkla ayırt edebilir.

Örneğin;translate programlarında bulunan deep learning  birçok dili birbirinden ayırt ederek rastgele bir kelimenin hangi dilde olduğunu bulur.

2.MACHİNE LEARNİNG

Machine learning,deep learning’i de kapsayan bir sistemdir,herhangi bir şeyde size en mantıklı olan sonucu vermeye yarar örneğin bir kırtasiyeci sattığı ürünlerin karşılığında verilen fişin yazdırıldığı yazılıma uygun bir programamayla yeni bir kalem alan insanların çoğunun o kaleme uygun bir uç da aldığının bilgisini vererek sattığı kalemlerin bulunduğu bölümün yan kısmına ya da yakınlarına bir de kalem uçları bulunan bir kısım ekliyor ve böylece kırtasiyecinin satışlarında yükseliş gözleniyor.Bu örnek machine learning’in en basit örneklerinden birtanesidir,aslında machine learning düşünme sınırları zorlayan bir sistemdir.

YAPAY ZEKANIN UYGULANDIĞI ALANLAR

  • SES TANIMA

Bunu iki örnekle açıklayabiliriz.Birincisi,google’daki sesli komut vererek arama motorunda araması yani bir başka deyişle sesli komutu yazılı metin haline getirmesi.Bir diğer örnek ise,Iphone’lardaki telefon kapalıyken bile ‘SİRİ’ diye seslendiğimizde cevap vermesi’dir.Yani daima sese duyarlı ve anında karşılık verme özelliğidir.

  • GÖRÜNTÜ ANALİZİ

Bunu da bir örnekle açıklayacak olursak;yeni model arabalardaki yolda giderken şeritte kalma özelliği ya da smart brake(akıllı fren) özelliği buna bir örnek olabilir.

  • DİL ANALİZİ

Bu daha önce de verdiğimiz örnekteki gibi herhangi bir kelimenin hangi dile ait olduğunun bilgisini veren ya da google search’daki gibi ‘bunu mu demek istediniz?’ özelliği buna bir örnek olabilir.

  • KARAR VERME

Bu da herhangi bir robotun doğru programlamayla bir adres girildiğinde o adrese giderken sağa ya da sola gideceğine karar vermesi buna bir örnek olabilir.

Sonuç olarak; aslında yapay zeka’yı tamamen kötü yorumlamamak gerekir.Eğer doğru ve uygun bir şekilde programlanırsa insanlığa oldukça fayda verebilecek bir yazılım olabilir.Bu tamamen iyi olacak anlamına da gelmiyor.Yapay zeka işsizliği de tetikleyebilir.Çünkü bir fabrikada 8-10 işçinin yapabileceği bir işi yapay zeka ile programlanmış bir robotun tek başına yapabilir.

Biz bu konuda sizlerin de yorumlarınızı merakla bekliyor olacağız.Sizce yapay zeka insanlığın gücünü azaltacak mı?

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir