1. Anasayfa
  2. Haber

Merkez Üssü Çin Olan Bir Salgın : Corona Virüsü

Merkez Üssü Çin Olan Bir Salgın : Corona Virüsü
0

Çin’in Wuhan kentinden dünya genelinde bir çok ülkeye yayılan virüs bir çok insanın aklını kurcalamakta. Virüsle ilgili ilginç ve korkutan bir açıklama Pekin hükümetinden geldi. Çin Ulusal Sağlık Bakanı Ma XioaweiCorona virüsünün yayılma yeteneği artıyor ve enfeksiyon sayısı artabilir” dedi.

Verilere göre Dünya genelinde tahmini 2000 kişinin Corona virüsüne yakalandığı tahmin ediliyor. Yakalanan 2000 kişi içerisinden 56 kişinin ise öldüğü açıklandı. Ancak bu açıklanan verilerin ne kadar doğru olduğu ise tartışılmalıdır.

Bir çok insana göre hükümetin gerçek rakamları panik ortamı olmaması için açıklamadığı düşünülüyor.

Çin Sağlık Bakanı artık her sabah bir basın toplantısı düzenleyeceklerini açıkladı. Bakanın açıklamasına göre virüsün kuluçka dönemi 1 gün ile 14 gün arasında değişebiliyor ve virüs kuluçka süresindede enfeksiyonlu halde bulunuyor.

Corona Virüsü Çin’de eskiden yayılan virüse göre daha farklı bir hal aldı. Çin’de 2002-2003 yılları arasında yayılan SARS virüsü dünya genelinde 800 kişinin hayatına mâl olmuştu. Dünya genelinde birçok kent karantinaya alındı.

Öte yandan Çin yönetimi aldığı yeni kararla yaban hayvanlarının satışını yasakladı. Uzmanlara göre pazarda satılan bu hayvanlar ve besinler hastalığın çıkmasına sebep oldu.


Hükümet Gerçeği Çarpıtıyor Mu?

İngilterenin en çok okunan gazetelerinden biri olan Daily Mail başta olmak üzere bir çok gazete Çin hükümetinin bilgileri sansürlediğini duyurdu. Sosyal medyada yayılan bir videoda hemşire kıyafeti giyerek koruyucu maske takan bir kadın hastalığın merkezi Wuhan’da 90.000 kişinin hastalıkla mücadele ettiğini öne sürdü.

Hükümetin baskı yaptığını iddia eden kişinin açıklamalarına göre “Şu an corona virüs salgınının başladığı yerdeyim. Dürüst olmak gerekirse şu anda Hubei bölgesinde, ve hatta Çin’de 90 bin kişi enfeksiyonla mücadele ediyor. Salgının etkisini azaltmak için bilgileri gizliyorlar” dedi.

Çindeki son duruma görede ilaç stokları tükeniyor ve virüsün yayılma hızı artıyor. Virüse yakalanmamak için alınan tedbirler ise Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) yayınladığı bildiri ve görsellerde açıklanıyor.


Verilere göre Corona Virüsünün insanlar üzerinde %3’lük bir ölüm oranına sahip olduğu ifade ediliyor. 2002-2003 yılları arasında yayılan SARS Virüsü ise %9’luk bir ölüm oranına sahip. Ancak Corona Virüsünde hastalık sürecinin uzun olduğu bilindiği için, ilerleyen zamanlarda ölüm oranının artabileceği söyleniyor. Başta bu virüsün açıklananlara göre sadece hayvandan insana bulaştığı ifade edilmişti. Ama yapılan araştırmalar ve alınan önlemlere göre insandan insanada bulaştığı görüldü. Uzman bilim adamlarına göre Corona Virüsü solunum yollarını etkiliyor ve öksürük yoluyla yayılıyor. Şu an için virüsün yayılmasını durdurabilecek tek çare virüse yakalanan insanları karantinaya almak gibi duruyor. Ülkelerin havayolları seferlerini durdurmasıda bu virüse önlem olarak nitelendirilebilir.


Ülkemizde Olası Salgın Durumunda Alınması Gereken Önlemler

  • Ellerinizi sabun ve suyla ya da alkol bazlı ıslak mendille temizleyin.
  • Öksürürken ya da hapşırırken ağız ve burnunuzu mendille ya da kolunuzla kapatın.
  • Grip belirtisi gösteren kişilerle yakın temasta bulunmayın.
  • Et ve yumurtaları iyice pişirin.
  • Yaban ya da çiftlik hayranlarıyla koruyucu önlem almadan temas kurmayın.
  • Enfekte olmuş bireylere 2 metreden yakınına girmeyin.
  • Maskesiz topluma açık alanlarda asla gezmeyin.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir