1. Anasayfa
  2. Haber

Mars’ta Koloni Kurma Fikrine Büyük Engel : Radyasyon

Mars’ta Koloni Kurma Fikrine Büyük Engel : Radyasyon
1

Mars‘ın oldukça ince olan atmosfer tabakası ve güçlü bir manyetik alana sahip olmaması; gezegende karmaşık bir ‘parçacık radyasyon ortamı’ oluşmasına sebep oluyor. Güneş rüzgârlarıyla gelen parçacıkların Mars ile etkileşime girmesiyle birlikte radyasyonda etkili bir parametre olarak karşımıza çıkıyor.

Donald M. Hassler başkanlığındaki bir grup araştırmacı bilim adamının 2014 yılında Science dergisinde yayınlanan çalışmasında belirttiği üzere uzay boşluğunda 360 gün yolculuk yapıp Mars’ta 500 gün geçiren biri, 1 Sievert (SI birim sistemindeki radyasyon ölçü birimi) radyasyona maruz kalıyor. Yapılan araştırmalara göre bu radyasyon seviyesi, bir insanın kansere yakalanma olasılığını %5 oranında artırıyor. Elbette bu sonucun 500 gün için geçerli olduğunu ve ömür boyu Mars’ta hayatını geçirmek isteyenlerin üzerindeki etkinin korkunç olabileceğini hatırlatmakta fayda var.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Teknoloji, Bilim ve Sosyal Medya üzerine yaptığım araştırmalar ve edindiğim bilgiler üzerine bu konular hakkında yazılar yazmaktayım.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Yanlış hatırlamıyorsam Dawkins artık olanaksız olduğunu söylemişti, bir an önce gitmemiz gerekiyordu demişti. Ben de radyasyon etken olmasa da mümkün olmayacağını düşünenlerdenim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir