Mars‘ın oldukça ince olan atmosfer tabakası ve güçlü bir manyetik alana sahip olmaması; gezegende karmaşık bir ‘parçacık radyasyon ortamı’ oluşmasına sebep oluyor. Güneş rüzgârlarıyla gelen parçacıkların Mars ile etkileşime girmesiyle birlikte radyasyonda etkili bir parametre olarak karşımıza çıkıyor.
Donald M. Hassler başkanlığındaki bir grup araştırmacı bilim adamının 2014 yılında Science dergisinde yayınlanan çalışmasında belirttiği üzere uzay boşluğunda 360 gün yolculuk yapıp Mars’ta 500 gün geçiren biri, 1 Sievert (SI birim sistemindeki radyasyon ölçü birimi) radyasyona maruz kalıyor. Yapılan araştırmalara göre bu radyasyon seviyesi, bir insanın kansere yakalanma olasılığını %5 oranında artırıyor. Elbette bu sonucun 500 gün için geçerli olduğunu ve ömür boyu Mars’ta hayatını geçirmek isteyenlerin üzerindeki etkinin korkunç olabileceğini hatırlatmakta fayda var.
Yanlış hatırlamıyorsam Dawkins artık olanaksız olduğunu söylemişti, bir an önce gitmemiz gerekiyordu demişti. Ben de radyasyon etken olmasa da mümkün olmayacağını düşünenlerdenim.