1. Anasayfa
  2. Haber

İkinci El Otomobil Piyasasında Ne Oluyor? ÖTV İndirimi Gelecek Mi?

İkinci El Otomobil Piyasasında Ne Oluyor? ÖTV İndirimi Gelecek Mi?
0

2020 yılı için ÖTV indirimi heyecanla bekleyiş devam ediyor. İkinci el otomobil fiyatlarındaki artış ÖTV indirimi beklentisini beraberinde getirdi. ÖTV indiriminin yıl ortasına doğru yapılabileceği belirtiliyor, ÖTV indirimi yapılması sonrasında ikinci el otomobil fiyatlarının yüzde 60 düşmesi bekleniyor. Ancak ÖTV indirimine dair henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Engelli Vatandaşlar İçin Karar Çıktı

ÖTV indiriminde için ilk adım 2020 engelli indirimiyle başladı. Vatandaşların 247 bin TL’ye kadar alınmayan ÖTV, 303.200 TL’ye yükseldi. ÖTV ve KDV dahil 303.200 bin TL’ye kadar ÖTV alınmayacak.

ÖTV İndirimi Satışları Artırmıştı

2018’in Ağustos ayında döviz kurunda oluşan dalgalanma en çok otomotiv sektörünü etkilemişti. Bir anda yükselen fiyatlar ve devamın da kredi faizlerinin de yükselmesi, sıfır otomobil satışlarını durma noktasına getirmişti.

Ülkemizde peşin para vererek otomobil alan kişi sayısı çok az. Genel olarak alıcılar bir kısmını nakit öderken, geri kalan kısım için ise kredi kullanıyorlar. Dolayısıyla fiyat ve kredilerin eş zamanlı bir şekilde yükselmesi sıfır otomobil almayı bir anda imkansız hale getirmişti. 2018’in sonların da gelen ÖTV indirimi ise fiyatları biraz daha uygun seviyelere getirmişti ve satışlar az da olsa artmıştı. 3’er aylık paketler halinde duyurulan ÖTV indirimleri 2019 Temmuz ayına kadar devam etti. Nitekim indirimin bitmesi ile birlikte fiyatlar da arttı.

İkinci El Otomobil


ÖTV Nedir?

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), belirlenen mal ya da ürün üzerinden değer veya oransal olarak alınan bir harcama vergisidir. İlk Avrupa Birliği uyum sürecinde yapılan kanun değişiklikleri ile gündeme geldi. Sonra aynı amaç ile 2002 yılında 4760 sayılı kanunla kabul edildi.

Avrupa da ise bu verginin uygulanmasındaki amaç, gelir elde etmekten çok sosyal fayda sağlamaktır. Bu amaçla ÖTV, lüks, sağlığa zararlı, çevreye zararlı mallara uygulanıyor. Motorlu taşıtlarda ise nihai tüketici için kendi adına ÖTV ödemek gerekir. Verginin mükellefi ithalatçı ve ilk satıcı olmaktadır.

ÖTV daha önceden uygulanmakta olan “İstihlal Vergisi” ile benzerlik taşımaktadır.

ÖTV Hangi Ürünlerde Uygulanıyor?

Özel Tüketim Vergisi;

  • Lüks ürünlerde (kürk, mücevher, lüks arabalarda gibi),
  • İnsan sağlığına zarar veren ürünlerde (Tekel (alkol), sigara v.b),
  • Çevreye zarar veren ürünlerde (fosil atık, benzin, kömür v.b) ödenir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir