1. Anasayfa
  2. Uncategorized

2018’de Nesli Tükenen Hayvanlar

2018’de Nesli Tükenen Hayvanlar
4

İnsanlığın vahşi hayvanları sömürmeye devam etmesinin ve yaşam alanlarının tükenmesinin birçok türü esarete
bıraktığı ya da en kötüsü neslinin tükenmiş olduğu sorusu çok az. Bugünün neslinin tükenmesi beklenen doğal baskı oranlarından 100 ila 1000 kat daha hızlı gerçekleşiyor. Evet çok acımasızca.

Rio’nun Mavi Papağanı Artık Yok

2017’de birden fazla kertenkele türünün ve bir yarasanın yok oluşu görüldü. Bilim adamları, bu yıl potansiyel olarak nesli tükenmiş olduğu düşünülen üç kuş türünün tamamen neslinin tükendiğini belirtti.
Spix’in Macaw – Amerikan Papağanı
Bununla birlikte, karizmatik bir mavi papağan, belki de yılın en çok ilan edilen nesliydi. Spix’in Amerika papağanı Disney’in animasyon filmi Rio’da göze çarpan bir karakterdi. Şimdi ise vahşi yaşamda neslinin tükendiğine inanılıyor. Vahşi doğada kalamayan konuşkan kuşların yaklaşık %50’si, esaret altında canlı tutuluyor.
Ünlü ya da değil, soyu tükenmiş ya da muhtemel soyu tükenmek üzere olan herhangi bir türü ilan etmek zor bir iştir.
Çevre koruma şirketi “Conservation International” ‘da çalışan bir ekolog olan Trond Larsen, “Bir türün gerçekten neslinin tükenip tükenmediğini bilmek çok zor,” dedi ve “Örneğin, bir türün bilinen son yerindeki bireyleri arayarak haftalar hatta aylar harcarsak, bulamazsak ne anlama gelir?” diyerek sözlerini devam ettirdi.Bu nedenle, nesli tükenmek ile karşı karşıya olan türler ilan edildiğinde, bu genellikle tartışılmaz iddialarda bulunmaktan çekinmeyen
bilim adamlarının hafifçe yaptıkları bir şey değildir.

Denizlerde Bir Tükenme Daha

Ayrıca 2018’de, herhangi bir anda soyu tükenebilecek bazı türler görüldü. Bunlardan biriside tabi ki Cortez Denizi’nde yaşayan yunus benzeri Porpoita Vaquita isimli bir hayvan. 1950’lerin sonlarında keşfedilen Vaquita, dünyadaki en küçük deniz memelisidir. Yapılan araştırmalara göre 30’dan az vahşi Vaquita kaldığı ortaya çıktı.
Porpoita Vaquita

Küçük Vaquita’ların istemeden ağlara takıldığı yasa dışı balıkçılık uygulamalarıyla dolu bir tükenme yakında bu sevimli yaratığın kaderi olabilir.

Gezegenin besin zincirinin temeli olan böcek popülasyonları,dünyadaki ormanların geniş alanlarına yayılmaya devam ediyor. Ancak iklim değişikliğinden özellikle etkilenen de onlar oldu. Sıcaklıkların artmaya devam etmesi beklenirken, yaygın çevresel değişime karşı giderek daha duyarlı hale gelecekleri düşünülüyordu. Ancak iklimin sürekli olarak değişmesi, türlerin doğal olarak uyum sağlayamayacağı bir ortam haline getiriyor.
Larson, “Son yirmi yılda, Andes – Amazon bölgesindeki hızlı düşüşler ve böceklerin yerel tükenişlerini gözlemledim” dedi ve “Birçok tür,sıcaklıklardan kaçmak için daha soğuk olan dağlara yukarıya doğru kayıyor,ancak sonunda gidecekleri hiçbir yer kalmayacak” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Hayvanlara karşı acımasızlık; ne gerçek eğitim, ne de gerçek bilginlik ile bağdaşır. (A.Von Humboldt)

Kaynak : https://wildfor.life

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 1
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Teknoloji, Bilim ve Sosyal Medya üzerine yaptığım araştırmalar ve edindiğim bilgiler üzerine bu konular hakkında yazılar yazmaktayım.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (4)

  1. Rio’nun Mavi Papağanı nasıl da büyüleyici renklere sahip. Neslinin tükendiğini bilmek üzücü..

  2. İnsanlar çoğalıp her yeri istila ettikçe hayvan diye bir şey kalmayacak. Çocukluğumda dolaştığım kırlık alanların hiçbiri yok şuan.

    • Çok haklısınız, önceden tertemiz havası olan memleketimde şimdi kirli hava yer almış durumda. İnsanlık elini attığı şeyi daha kötü hale getiriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir