1. Anasayfa
  2. Android & iOS

Telefonunuzla Arka Planı Bulanık Fotoğraflar Nasıl Çekilir?

Telefonunuzla Arka Planı Bulanık Fotoğraflar Nasıl Çekilir?
8

Artık herkes daha profesyonel fotoğraf çekmek istiyor. Yeni nesli telefonların neredeyse hepsi buna olanak sağlıyor. Fotoğrafların profesyonel görünüme sahip olmasını sağlayan bokeh modunun etkisi yok sayılamayacak kadar çok. Ama önemli olan bu modu doğru kullanıp fotoğraflara yansıtmak. Bokeh Modu sayesinde konumuza derinlik vermenin inceliklerini yazının devamında anlattım okumaya devam edin.

Bokeh Modu

Mesafeni Koru

Çoğu arka plan bulanıklaştırma modu, çekim yapılan konum ile konu arasında yaklaşık 1,5 metrelik bir mesafe önerir. Bir kısmı çok yakın çalışır, çünkü arkadaki iki kamera arasındaki fark kısmen çok büyük olur.Bazı telefonlar çekim yaptığınız nesne çok yakınsa bokeh modunu devreye sokmayı reddeder. Bu yüzden en iyisi, telefonunuzun kamerasını aktif olarak tanımak ve çekiminiz için en uygun mesafelerin nasıl çalıştığını test etmektir.

Ön ve Arka Plan Arasındaki Boşluğu İyi Ayarlayın
En önemli ipucu ise, ön plan ve arka plan arasında büyük bir boşluk olduğundan emin olmaktır. Bu, yazılımın daha az iş yapmasını sağlar. Bulanıklaştırma algoritmalarındaki problemler genellikle ön planın arka plana dönüştüğü yerle ilgili bir sorun olduğunda ortaya çıkar. İkisi arasında net bir tanımlamanın olduğu sahneleri çekerek, geniş diyafram lensli bir DSLR’nin ne üreteceğine daha yakından benzeyen sonuçlar elde etme olasılığınız çok daha yüksektir.Eğer mümkünse, nesnenizle çevreleyen nesneler arasında en az 2 metre boşluk olsun.

Nesne Ana Hatlarını Basit Tutun
2014 yılında akıllı telefonlar üzerinde popüler hale gelen Bokeh modları önemli ölçüde iyileşti. Ancak, karmaşık hatlar modern akıllı telefonlardaki daha iyi sensörleri bile geride bırakacak türden. Kaçınmayı denemek istediğiniz karmaşık desen türleri, arka planın küçük kısımlarını ön plan ile karıştıranlardır. Kıvrımlı veya dağınık saçlar, açılı sakal çekimleri ve bunun gibi diğer karmaşık dokular, odakta ve bulanık kısımlarda temiz bir görünüm oluşturmayı çok zorlaştırır.
İPhone X ve XS’de ön kamerada da bokeh modu olduğunu biliyor muydunuz?
Çok Fazla Yansıtıcı ve Yarı Saydam Nesnelerden Kaçının
Şeffaf, saydam ve yansıtıcı nesneler de bokeh sorunlarına neden olabilir. Kameranın dışına bakan yüzleriyle gözlük takan biri klasik bir örnektir.Geniş sensörlü ve geniş diyaframlı lens ile çekilen gözlük camından görülen görüntü de bulanıklaşacaktır. Telefon bokeh modları, bu öğelere herhangi bir bulanıklık ekleme eğiliminde değildir.

Bokeh Modu
‘Diyafram’ Öncesi Veya Sonrası Çekim Yapın
Bir çok bokeh telefon modu, f / stop değerleriyle ölçülen farklı kamera lens diyaframlarını simüle etmenizi sağlar. Konvansiyonel bir kamerada diyaframı değiştirdiğinizde, f / stop oranının azalmasıyla ışığa izin veren ‘delik’ daha büyük olur.Huawei’nin arka plan bulanıklaştırma modları, f / 0.95’ten, çok fazla bulanıklık için, f / 16’ya, ek bir bulanıklık ekleyen bir ayar yapmanıza imkan verir. Samsung’un telefonlarından bazıları, deliğin boyutunu değiştiren fiziksel bir irisle değişken diyaframlara sahip.

Sanal diyaframı çekerken veya telefon galerisindeki görüntüye bakarken değiştirebilirsin.

Samsung Galaxy S9’un değişken diyaframı olan bir objektifi olduğunu biliyor muydunuz?

Odaklanmanız Gerek
Çekim sonrası özelleştirilebilir diyafram da genellikle çekimden sonra odak noktanızı yeniden seçebileceğiniz anlamına gelir.

Bir telefon çekimden sonra görüntüyü tekrar karıştırdığında, ilgili derinlik haritasına sahip bir görüntüye çok akıllı bir yazılım filtresi uygular. Ama merkezinde düz bir fotoğraf vardır.

Bu, özellikle çekiminiz nispeten yakınsa, aslında çekim yaparken netleme noktanızın seçilmesi konusunda dikkatli olmanız gerektiği anlamına gelir. Modlar ek görüntüleri kullanabilir, ancak genellikle telefonun odak aralığından alınan bir diziyi birleştirmez.

Arka plan, kamera lensinin doğal alan derinliğinden dolayı hafif bulanık bir etkiye sahipse, aniden keskin çekmeden sonra iğneleyebilirsiniz. Tam olarak bunu yapan bir fotoğrafçılık alanı var. Lytro kameralarında görülen ışık alan fotoğrafçılığı deniyor.

Doğru Işık Kaynaklarını Arayın

Bokeh modlarını sadece basit bulanıklık filtreleri olarak düşünmek kolaydır, ancak bulanıklık sürecine daha çok, hangi bölümlerin bulanıklaşacağını bulmaktan çok daha fazlası vardır. En iyi bokeh modları, geniş diyafram optik lens bulanıklığının belirli etkilerinden bazılarını da taklit eder.

Bokeh Modu
Arka planda bazı dar kaynaklı ışıklarla, belki de bazı peri ışıklarıyla vurgular ortaya çıkar. Çıkan ışıklar sadece bulanık lekeler değil, ayrı ışık halkaları haline gelirler.Bu küçük ışık kaynaklarının arka planına sahip bir sahneyi çekmek, gerçek bir DSLR görüntüsü elde etmenin en iyi yollarından biridir.

Bir Bokeh Modunuz Yoksa, Olabildiğince Yakınlaşın
Şimdiye kadar, yerleşik bokeh modları olan telefonlar hakkında konuştuk. Ama telefonunuzun bokeh modu yoksa ne yapabilirsiniz?

Kameranın gerçek lensinin doğal alan derinliğini kullanarak bir ölçüde arka plan bulanıklığı elde edebilirsiniz. Çok küçük bir objektife ve küçük bir sensöre sahip olan bir telefonla uğraşırken, konuya çok yaklaştığınızda sadece bu doğal bokeh dikkatinizi çekecek.

Makro tarzı doğa çekimleri için harika, ancak portreler için pek de fazla bir şey değil. Birinin yüzüne sığacak kadar geriye dönün ve lensin kendi bulanıklığını fark edemeyeceksiniz.

Bu yeterince iyi değil mi? Ayrıca, efektleri filtreler ile sahte hale getirmeyi deneyebilirsiniz. Google’ın Snapseed uygulaması, bulanıklığı olan nesneleri kabaca anahatlarla çizmeyi deneyen dairesel ve doğrusal bulanıklık filtrelerine sahiptir. Bu, bokeh bulanıklığından çok daha az rafine bir yaklaşım, ancak cesur ya da artistik görünüşlü görüntüler yaratabilir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Teknoloji, Bilim ve Sosyal Medya üzerine yaptığım araştırmalar ve edindiğim bilgiler üzerine bu konular hakkında yazılar yazmaktayım.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (8)

Popüler Yorumlar
  1. Çok güzel çalışmalarınız var. Başarılarınızın devamını dilerim.Benim blogumu da zaman zaman ziyaret etmek ve yorum yapmak suretiyle desteklerseniz sevinirim. İyi çalışmalar dilerim.

  2. Iphone kullanıyorum fotoğraf çekiminden çok memnunum ama bu anlattıkların ile daha güzel resimler çekebilirim

Yapılan Yorumlar
  1. Huawei kullanıyorum kamerasından çok memnunum

  2. Çok güzel çalışmalarınız var. Başarılarınızın devamını dilerim.Benim blogumu da zaman zaman ziyaret etmek ve yorum yapmak suretiyle desteklerseniz sevinirim. İyi çalışmalar dilerim.

  3. 1 Ay önce huaweı Mate 10 late aldım. Kamerası gerçekten çok iyi. Fotoğraf çekmem konusunda pek iyi olduğum söylenemez. Yazdıklarınızı uygulayacağım.

    • Huawei markası kamera olarak telefonlarında gerçekten çok iyi, eminim güzel fotoğraflar çekeceksinizdir. Değerli yorumunuz için teşekkür ederiz.

  4. Iphone kullanıyorum fotoğraf çekiminden çok memnunum ama bu anlattıkların ile daha güzel resimler çekebilirim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir